2020-05-06 1477 浏览
友人今次揸车载我同 P san 去元朗锦田食扒。去到餐厅, 餐厅门外大概有 10 个泊车位, 友人将车泊喺店家花园门外停车场, 我哋一行四人, 落车就经过店家花园同露天坐位步入餐厅。 店员问我哋想坐露天坐位定餐厅内, 我哋因为怕有蚊同埋有人食烟, 所以拣咗坐餐厅入面。 店员都有为我哋量体温。 因我哋无预先 book 位, 所以入到餐厅坐中间一排由六、七张二人枱拍成嘅长枱嘅一端。 餐厅环境灯光比较昏暗, 甚有情调。我哋睇完餐牌, 各自点咗一个晚餐 set, 有沙律、餐包、餐汤同一个主菜, 仲有一杯饮品。沙律系烟鸭胸胡蔴酱杂菜沙律, 除咗烟鸭胸唔太咸之外, 沙律无咩惊喜。餐汤方面, 有鲜甜嘅南瓜味, 再配几块脆面包粒, 卖相同味道都无咩特别。餐包算系不错, 不过可能因为当时肚饿, 而且我比较钟意食面包, 所以觉得好味。到主菜了, 就系西冷扒同埋肉眼扒, 我同 P san 都喜欢食扒, 而且嚟到喱啲较高级嘅餐厅, 对店家嘅牛扒有信心, 所以两份都点咗 5 成熟, 因为饿, 所以急不及待开动。西冷同肉眼扒望落都好靓, 有烤时嘅网纹, 闻落有少少焦香味, 好香, 但食落就有啲失望, 肉质唔软淋同
友人今次揸车载我同 P san 去元朗锦田食扒。

西冷同肉眼扒望落都好靓, 有烤时嘅网纹, 闻落有少少焦香味, 好香, 但食落就有啲失望, 肉质唔软淋同埋鞋, 切落去仲有少少血水, 系 5 成熟嘅感觉, 唔系 overcooked, 因为肉质鞋而且无咩牛扒嘅肉味同甘香, 觉得咁嘅质素唔值喱个价钱, 而且份量亦唔算多。
西冷扒餐

肉眼扒餐

虽然食物性价比真系唔高, 但餐厅环境宁静而且有格调, 侍应生亦招呼周到, $4xx 就当系食餐厅环境。
2020-04-19