2021-05-23
南豐紗廠大多數都係cafe多,呢間係唯一一間酒樓。佢位於一樓個條Signature 大樓梯一上就見到,超易搵。同埋鋪頭裝修都好特別,有架懷舊點心車放左在門口又有好多霓虹燈。我地一早訂定位,去到唔駛等。不過都係果句,平日呢度唔算多人,walk in 都ok既。呢度可以比你每人選擇自己想飲既茶,各自一壺都可以。叫左紅棗大紅袍,下過就完全飲唔出紅棗味。上菜速度都快,服務都ok!話梅淮山(唔似呀媽平時煲湯果隻口感,好爽脆同埋酸酸甜甜。女士們應該幾buy但相信唔係咁岩男士口味。但係好特別,都值得一試。)螞蟻上樹(即係肉碎炒粉絲,份量ok,唔會太油,無炒到碎濕濕。不過個人認為咸左少少🤏🏻)炸芋角(打卡必點,因為上菜時待應會倒液態氮落去,跟住就有一陣陣仙氣飄出嚟。味道方面唔係好覺有芋頭味,餡料都唔多,外面都脆既)飛行棋流沙包(呢個好味😋,必試又得意,一咬落去爆曬汁,個味都調得好)茄蛋安格斯牛肉腸粉(皮簿,蛋漿視覺做得幾靚,牛肉幾鮮)鼓油皇炒蘿蔔糕(蘿蔔糕每粒四邊都係脆脆地,分量正常,不過都係覺得鹹咗少少,但可以接受)蝦兵蟹將腸粉(呢個都可以必試,蝦🦐幾彈牙,油炸鬼脆脆的,腸粉夠薄皮,好味😋)黑松露燒
茄蛋安格斯牛肉腸粉(皮簿,蛋漿視覺做得幾靚,牛肉幾鮮)
黑松露燒賣(黑松露愛好者必試,個人比較喜歡,因為每粒燒賣上面都有一大pat黑松露醬,食落又唔會覺得入面有好多肥豬肉)
芒果卷(呢個好.好食!首先個芒果好甜,粒肉都好大舊,一啲都唔孤寒,芒果下面係奶黃餡,從來都唔知原來芒果加奶黃餡一齊食係咁夾。個皮做得好煙韌,加上識落嘅時候凍凍地,夏天食好正,食到有幸福感🥰)