2017-10-07 103 浏览
呢间西餐已经系我个list 成四个月男友知道我想试 突登plan左礼拜日去铜锣湾行街  夜晚就过黎试下六点半就到左  企左系门口睇左阵 经理见到 就出左黎热情地介绍menu 见diner set for 2既野都岩食 就入去试下环境清静 光线较暗 around 5mins 餐包就送上估唔到系蒜蓉包蒜蓉包外面烘得热辣辣 内里仲好湿润 铺满蒜蓉粒 好食Caesar salad 菜新鲜 酱够多 配左条焗干的大烟肉条不过个人较钟意传统咁 烟肉碎混合埋个沙律入面食多d crab cake with tartar sauce入边好多蟹肉  真材实料蟹肉味道几鲜 点少少他他酱一齐食 Wild mushroom soup 好杰好creamy 菇味好香好浓 味道唔错Lobster bisque入面有两粒龙虾肉粒,饮得出少少酒香味少少咸可接受 个人较钟意磨菇汤黎到最期待既牛扒扒后面有块牛形状嘅饼 好得意+$100 upgrade to New York Strip loinSteak叫左medium rare 切开里面 d肉仲系粉红色🤤牛扒好有肉味 肉质有口感得黎又唔韧  好味食埋个牛扒其实已经饱炒蘑菇份
呢间西餐已经系我个list 成四个月

凯撒沙律
Caesar salad
菜新鲜 酱够多 配左条焗干的大烟肉条
不过个人较钟意传统咁 烟肉碎混合埋个沙律入面食多d

Crab  cake    with    Tartar  sauce
crab cake with tartar sauce
入边好多蟹肉  真材实料
蟹肉味道几鲜 点少少他他酱一齐食

Wild  mushroom  soup
Wild mushroom soup
好杰好creamy 菇味好香好浓 味道唔错

Lobster  bisque
Lobster bisque
入面有两粒龙虾肉粒,饮得出少少酒香味
少少咸可接受 个人较钟意磨菇汤

黎到最期待既牛扒
扒后面有块牛形状嘅饼 好得意
USDA  prime  grade  new  york  strip  loin

Steak叫左medium rare

炒蘑菇
份量都几多 蘑菇新鲜 不过略嫌冇乜调味
比我拣多次我会拣粟米😅

之前睇ig post介绍可以黎庆祝生日或纪念日
但我觉得装修同格局比较普通,如果黎庆祝节日,以环境气氛黎讲唔算好适合

不过以食物质素来评比 呢个价钱有甘多道菜而且每样质素都几好 难怪餐厅好评如潮

所以较建议平常weekend 黎食dinner 更为合适

埋单时 经理话卡机坏左,只收现金
搞到男友行左去好远先禁到钱(附近7-11又话冇甘多$攞)
其实餐厅应该系我地食饭前讲声,千几蚊未必每个人都会袋甘多现金出街架嘛,尤其宜家电子货币咁方便
好彩我地唔赶时间,系我坐到有d尴尬甘😩

不过相信系个别例子,有机会再去试其他steak 吧

2017-09-24
蒜蓉包