2020-05-16 1095 浏览
之前一直谂,出去食饭成日中伏,可能系因为自己唔肯比多啲钱,所以就谂住开始试吓啲高级餐厅, 睇吓冇返高质素嘅享受,所以今次特意订咗间酒店级的米芝连餐厅-文华厅 一试。除咗食个食物本身,更加想体验埋啲服务,首先,讲一讲个环境, 文华厅系25楼, 要搭电梯上去, 一出lift 就系好黑, 原来文华厅隔离系酒吧,所以有啲咁昏暗的设计, 右转入文华厅,光啲,佢嘅装潢不错, 古式古香, 灯系挂灯笼,刚入坐时仲播放轻轻的古典音乐, 制造到少少轻松既感觉, 但系入面地方都几细, 而且差唔多坐满, 9张枱有6枱客, 而且有3枱系大枱,引致环境比较嘈杂。然后容许我讲埋佢哋啲服务, 因为今次系去比较高级嘅餐厅,所以对佢哋嘅期望都相对较高。成个中菜厅得两名侍应生, 佢哋明显有足够培训, 待客有礼, 上菜前收碟换碟都会同客人讲声,「唔好意思」,上菜后都会简单介绍下啲食物。但系得两个侍应要招待6枱,明显佢哋应付不暇,虽然眼见佢哋无停过手, 很体谅佢哋。但系真系服务不周,眼见自己杯茶饮晒, 想斟茶饮下,但佢个茶壶又摆到咁远,自己斟茶都要等佢哋来, 非常不便, 虽然佢哋原本个原意系不错, 不用客人自己倒茶, 有人服侍

然后容许我讲埋佢哋啲服务, 因为今次系去比较高级嘅餐厅,所以对佢哋嘅期望都相对较高。成个中菜厅得两名侍应生, 佢哋明显有足够培训, 待客有礼, 上菜前收碟换碟都会同客人讲声,「唔好意思」,上菜后都会简单介绍下啲食物。但系得两个侍应要招待6枱,明显佢哋应付不暇,虽然眼见佢哋无停过手, 很体谅佢哋。但系真系服务不周,眼见自己杯茶饮晒, 想斟茶饮下,但佢个茶壶又摆到咁远,自己斟茶都要等佢哋来, 非常不便, 虽然佢哋原本个原意系不错, 不用客人自己倒茶, 有人服侍埋, 但系佢哋明显人手不足, 根本提供唔到呢个服务,斟茶系一 个问题;到收碟,食晒啲野,放咗系到都无人收, 等下转上菜前, 因为佢有架餐车, 所以先来收,再上菜。 然后到上菜方式,因为我哋除左叫左个套餐仲散叫咗啲嘢食, 因为订位的关系,所以系预先叫咗, 咁谂著佢哋会安排好上菜次序, 一碟一碟来, 先前菜, 再点心, 再到甜品, 点知佢哋所有野 一次过上晒
除咗后尾加单的乳猪。咁的上菜方式完全唔顾及客人用餐感受,同酒楼同一水平

好, 终于入正题, 我以佢上菜次序讲,第一碟三元及第:鲍鱼盏,虾饺,和牛酥
三元及第
首先个鲍鱼盏粒鲍鱼盏,鲍鱼不错, 几弹牙,不过同下面个酥皮口感上唔衬,而且后来睇返相先发现中间有啲鸡粒,食个阵真系唔觉。 然后系中间只虾饺, 得一个感觉,好空虚金入面得一只好好细的虾, 虾爽口新鲜, 但成啖咬落去, 就系无料,一啲都唔扎实,最后个和牛酥,系咪和牛我就食唔出, 因为得阵酱料味, 黑椒?而且阵酥好厚, 肉粒寥寥可数,馅料同外皮不平衡, 虽然个酥皮唔油,但咁的比例,令人觉得很 腻。
同呢碟三元一齐上的仲有蛋挞同天鹅酥
酥皮鸡蛋挞

系呀, 蛋挞都一次过上呀, 又话即叫即做? 我入座无20分钟㖞,就算唔等我就嚟食完当甜品上, 都唔洗一开波上吧。 好啦入正题, 个蛋挞微温, 明显唔系新鲜出炉, 佢酥皮同之前的和牛酥一样唔油, 但都松化, 蛋浆唔会太甜, 但无蛋香。天鹅酥, 无咩特别, 又酥皮类,都系唔油, 但唔酥脆。 一来4 件酥饼类,食到麻木晒, 都系我点菜点得唔好。

再来就系
化皮乳猪件(半份)
半份乳猪, 本人不太好乳猪,只觉个皮几脆但又唔硬, 应该系算做得好, 友人表示全餐最好食的。
然后到套餐
文华商务午餐套餐前菜
1)前菜:烧鹅,叉烧,同埋川味莲雾
烧鹅无咩特别,唔太肥,唔会柴,正常水平
叉烧,高质, 肉质嫩滑, 煮得够林,又唔系肥的林,系煮到咁,唔会好干
西班牙黑毛猪上柳叉烧皇

川味莲雾,即系酸辣的苹果, 味道似开胃菜

2)黑蒜海螺炖猪𦟌
黑蒜海螺炖猪展

碗汤系够黑,但无咩蒜味,海螺几小粒, 猪𦟌都系几粒而且好柴, 汤好清淡。
顺带一提, 待应无帮我哋分汤🤔
3)原只南非鲍鱼扣海参
今次待应有帮我地分两份
原只南非鲍鱼扣海参
今次个鲍鱼系淋淋地,软滑
海参都系林林地, 煮到有啲软, 但可接受
鲍鱼汁味淡

4) 榄菜肉碎炒丝苗
榄菜肉碎炒丝苗

卖相一般, 用料平凡, 呢碟炒饭要食就考厨师炒功。 但事与愿违, 饭炒得唔够干身,食落口,有啲油, 而且料的比例又系太少,唯一可取, 味不太浓。
5)云裳椰糖杨枝甘露
云裳椰糖杨枝甘露

两个字形容:死甜
芒果无味,无抽子,加左椰果

6)美点双辉
美点双辉

莲蓉酥+绿茶曲奇
莲蓉酥无特别, 绿茶曲奇无绿茶味, 口感似合桃酥

顺带再讲,开茶要左乌龙茶,第一次斟出来几香,有清清的茶味,但第3,4杯开始已经无茶香茶味

整体而言,用餐体谅不良好,食物水平没有得高, 服务也不到位,作为一间星级酒店餐厅,只能说我期望太高

这餐饭的价钱对不起佢的服务同食物质素

2020-05-16