2022-07-28
舉起酒杯,韓文Zzan係碰杯cheers🥂咁解!餐廳係新開喺尖沙咀鬧市嘅樓上韓式西餐廳,同正宗韓式份量大到嚇人,或者係豪放熱鬧嘅用餐環境唔同,呢度昏暗燈光營造出更幽靜嘅氣氛,菜式貴精不貴多,賣相細緻✨。餐牌上嘅前菜同小食都好吸引,🥗#深海八爪魚沙律 有種食生菜包嘅錯覺,八爪魚他他拌入韓式辣醬,係比較惹味嘅一道開胃菜。#法式洋蔥湯 意外地冇想像中嘅「假甜」,冇多餘調味偏清淡,自己幾鍾意!而 #龍蝦湯 用咗龍蝦頭熬煮,質感creamy,係濃湯嘅感覺但反而非我杯茶。小食方面最多人打卡嘅🧀 #芝士泡菜煎餅 真心賣相同味道俱備,拉絲係令人玩極唔會厭,狂殺菲林。另外 #酒煮南非鮑魚 同味以原味道為主,自帶鮮味配蕃茄沙律🍅食,甜中有酸同辣,係有趣嘅組合。 #大醬燒法國鵪鶉腿 外皮薄薄一層醬汁烤得香脆,食落有少少甜似大醬烤雞,內裏仍然保持鮮嫩,細細件一啖食啱啱好!主菜方面,🦞#燒緬因州龍蝦尾 好似嘅賣相似足一抹荷塘美景咁,緬因州龍蝦尾 加咗少少鹽同黑胡椒調味,彈牙鮮甜;😋 期待度最高嘅 🥩#美國特級肉眼牛扒 喺嚟自美國Omaha,15oz 嘅份量就真心係十足十驚人!四成熟煎得稍為有啲唔平均,不過欣賞有
主菜方面,🦞#燒緬因州龍蝦尾 好似嘅賣相似足一抹荷塘美景咁,緬因州龍蝦尾 加咗少少鹽同黑胡椒調味,彈牙鮮甜;😋 期待度最高嘅 🥩#美國特級肉眼牛扒 喺嚟自美國Omaha,15oz 嘅份量就真心係十足十驚人!四成熟煎得稍為有啲唔平均,不過欣賞有脆焦燶邊,做到外脆內嫩,牛味本身亦相當濃郁,反觀如果用韓牛就難做到呢個效果,所以值得畀讚👍🏻!
· ‑ ‒ – — ‒ – ·
⋄ 深海八爪魚沙律¹ ² ⁸