今次同朋友拣左呢间日式料理-鮨一日本料理。位於尖沙咀厚福街,地理位置非常好,方便相约朋友食饭呀😌入到去好有日式居酒屋🏮既感觉,店员都好欣勤招待,我哋被安排坐吧枱,可以近距离欣赏师傅既制作过程,感觉都几新鲜。🔹鮟鱇鱼肝$138鮟鱇鱼肝用左酱油去煮制,咸味会相对重少少🤏但食落超级软滑,慢慢溶化系口中,又吾会有腥味。🔹秋刀鱼刺身$168熟既秋刀鱼就食得多,刺身秋刀鱼你又食过未?第一次试既我真系非常惊喜🙊秋刀鱼点埋个葱豉油食,完全提升左个鲜味,令到佢本身既腥味都吾会咁重。🔹日本真蚝(2只)$156有手掌✋🏻咁大只,望上去超肥美、又够光泽新鲜,上面仲加左柚子啫喱同葱花做点缀。入到口海水味十足,好滑身又够饱满,真系超鲜甜美味,值得推介👍🏻🔹海葡萄蕃茄沙律🥗 $128睇睇个menu 发现呢到竟然有海葡萄既沙律,真系急不及待要点黎试试佢。海葡萄系日本冲绳既特产,营养价值极高。佢略带淡淡既咸味,清新爽口,食起来好清脆,好似鱼卵般咁,再配埋新鲜蕃茄同沙律菜🥗,成个组合真系好清新。🔹鮨一手卷 $98佢个手卷都几特别,系长型同用木架盛上,鮨一手卷系呢到既皇牌,有海胆、吞拿鱼蓉、三文鱼籽,上面再加左少少金箔,

🔹鮟鱇鱼肝$138

🔹秋刀鱼刺身$168

🔹日本真蚝(2只)$156

🔹海葡萄蕃茄沙律🥗 $128

🔹鮨一手卷 $98
佢个手卷都几特别,系长型同用木架盛上,鮨一手卷系呢到既皇牌,有海胆、吞拿鱼蓉、三文鱼籽,上面再加左少少金箔, 超足料既手卷,食落有好丰富层次既口感,真系超美味😋

🔹鲜带子海胆手卷 $98
鲜带子切粒,配埋足料海胆同金箔,卖相好吸睛之余,味道亦高水准,超级推荐👍🏻

🔹辣味噌煮和牛腹 $98
牛腹肉超腍身,肥瘦适中,味噌味好浓郁,味道入哂落啲牛同萝白到,再有少少🤏辣味,好惹味😋

🔹什锦天妇罗🍤 $92
天妇罗有海虾、茄子🍆、南瓜、青椒🫑。炸粉又薄又香脆,好钟意个海虾,既爽口又有虾既鲜味,正!

鮨一日本料理
📍地址:尖沙咀厚福街12号蓝马商业大厦20楼