2018-05-30
雖知香港食到海鮮既高級西餐廳唔多,今次黎到呢間好出名既Rech by Alain Ducasse慶祝生日 ,黎之前我都有睇過d食評見到有人都係話一般/有d失望,確實黎之前沒有太大期望。一入到去,成個感覺都好海洋feel,同之前既Spoon格調有好大分別,成個裝潢以白色同藍色為主,由吊燈到裝飾、餐具既顏色同設計都好海洋,好似帶到你入左法國南部海邊既一間餐廳咁..呢個魚形狀既牛油好吸引,賣相好精緻,真係會唔忍心切開佢哈哈最後無揀到set dinner因為覺得分開叫可以揀自己中意食既野,兩個人最後揀左兩款前菜兩款主菜同甜品..首先,餐廳送上小食,係半熟既帶子配上酸酸甜甜既醬,有d似泰式檸檬醬,幾開胃同埋好似成晚最好食係呢個..先講前菜,個人最喜歡呢個'club' crab and mango,蟹肉配埋芒果加上新鮮既菜同d好似nachos既脆脆撈埋一齊食好正..到主菜,我點左呢個Wild cod Aioli(鱈魚配香蒜蛋黃醬),但係無諗過個蛋黃醬咁酸個味好似有d唔夾,個魚係無咩味但好彩食得出都算好新鮮加番分,其他配料都一般,食唔出好特別,只係令成碟野無甘悶..總結,Rech既食物係唔錯,但唔係
牛油
帶子(小食)
'club' crab and mango
Wild cod Aioli(鱈魚配香蒜蛋黃醬)
總結,Rech既食物係唔錯,但唔係個種令你食完會好滿足好驚喜,全部味道都平平無奇,有d偏酸,煮法個人認為唔係好岩香港人口味。