2017-08-27 124 浏览
上个星期我约左我两个朋友,佢地两个都系北角番工,就脚就去左北角食喇,有个朋友好想食鸡煲,就顺佢意啦!横掂好耐都未食过,我地都系鸡煲王,好钟意食鸡煲,又可以坐耐啲倾计我地系openrice见到金乐轩有鸡煲食,都未试过~Staff知道我地第一次食,都好贴心咁同我地介绍呢度边啲小菜比较出名我地非食鸡煲不可~就点左个奇味鸡煲(唔辣), 我地几个都唔食得辣,仲叫左两碟小菜同几款配料食我地都叫左一渣竹蔗茅根水饮,消消暑, 饮落好清甜, 感觉系好天然, 无再额外添加砂糖, 好好饮好解渴鸡煲好快就到喇!!我地唔客气喇~鸡煲好香, 每件鸡肉都好嫩滑鲜味,虽然我地点左唔辣, 但都保留到重庆鸡煲既香同滋味, 鸡煲入面仲有冬菇同豆卜, 好丰富,冬菇同豆卜都非常入味好林,就算系配菜,都令鸡煲生色不少食食下个鸡煲,其他既小菜同配菜都开始陆续到齐, 上菜好有效率脆皮炸大肠外皮好脆,猪大肠中间仲有少少葱,好特别,出面食都未见过。炸大肠外脆内软,加埋入面啲葱好爽,口感好丰富!点埋个自家制酸甜酱,好夹!黑醋小排骨好特别,虽然个样黑黑地唔算好讨好,但肉质好结实,黑醋味好浓,酸酸甜甜好开胃,我地成碟好快清哂~鸡煲食到咁上下我

我地系openrice
见到金乐轩有鸡煲食,都未试过~

鸡煲好快就到喇!!我地唔客气喇~

鸡煲食到咁上下我地就加汤变打边炉, 个肥牛真系好好食,同我地出面食既肥牛唔一样, 特别嫩滑同好重牛既鲜味

饺云吞双拼又点可以唔叫呢~呢度既水饺同云吞都系人手包,肉味好浓郁,云吞内既虾好爽口弹牙又大只

牛栢叶好爽口,一啲都唔韧, 易入口

猪皮同样爽口,成旧索哂所有汤底既精华

打边炉的话,又点可以少得午餐肉呢,好香好软,肉味好重

我地都好钟意食内脏,鸡杂猪膶好新鲜又爽

我地食到饱饱,通常食完鸡煲之后个人都会好口渴,因为味精好重,但食完呢餐我完全唔口渴,仲好满足!

竹蔗茅根水
奇味鸡煲