餐厅: 添好运点心专门店
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

相信大家都会知道香港嘅添好运系一间平价嘅米之莲美食,甚至会冲出香港。系台湾等地都有分店,我曾经系台湾见过台湾对依间野好着迷,每一次经过都会有50-60人排队。但系身为一个香港人我,竟然未食过依一间外国人都追捧嘅米之莲中式美食。所以就决定今日去试吓啦。搵咗好耐都搵唔到,之後问人,原来话佢系个商场嘅後边。讲返啲嘢食先,点心系少过一般酒楼食嘅点心。但系我谂贵精不贵多。我谂正越少款式嘅嘢食就越精,我谂唔少嘅点心整出嚟嘅嘢应该系用心嘅,好味嘅。今次由於我地得两个人所以我哋都叫咗卤水鸡脚,糯米鸡,萝卜糕,叉烧餐包。甜品就叫左呢个桂花糕。糯米鸡。糯米鸡其实料都几多而且亦都有一阵香味,当中亦都有唔少嘅料,有腊肉啊,冬菇等,所以都几入味架。萝卜糕。萝卜糕系香煎嘅所以都会有一阵香味,佢应该都有少少腊肉同埋冬菇粒,所以味道都相当不错,而且萝卜糕亦都唔会太林或者太硬,所以觉得这个都系几好嘅。可以一试叉烧餐包。叉烧餐包系焗过嘅,所以系外脆内软,亦都系有蜜汁嘅味道,所以整体嚟讲系好入味,呢个系我嘅推介着作。桂花糕入边仲会有杞子,桂花糕食落去亦都唔会太林,食落去亦都会有一阵桂花同杞子香味,呢个甜品亦都可以一试嘅。环

搵咗好耐都搵唔到,之後问人,原来话佢系个商场嘅後边。

甜品就叫左呢个桂花糕。

环境。整体环境其实都比一般茶记差唔多嘅格局,但系我谂其实我哋都系为食嘢,相信食物嘅质素永远都系比整体嘅环境更加重要嘅

佢嘅质素相当不错嘅,如果想去试吓叫我都可以一试架。
整体评分8/10
桂花糕