2020-03-16 717 浏览
往日經過呢間「金峰靚靚粥麵」,經常都見到大排長龍。我呢啲重口味人士對粥品冇話特別喜愛,所以見親條隊都會心諗:粥姐,值唔值得等咁耐呀?.而家終於畀我遇到唔駛等嘅機會,於是就入去試下個粥底係咪真係名副其實咁「靚」先。.見枱枱都有叫炸兩咁滯,應該係必食嘅,然後有個街坊推介豬紅粥,所以我就叫埋啦。.《豬紅粥》$32個粥底嘅質感的確係好綿滑,不過我個人覺得除咗呢樣之外,味道方面冇乜特別。豬紅有啲鬆散,啲粥聽聞係用瑤柱同腐竹嚟煲,但我就覺得冇話特別鮮甜,可能加魚腩魚片嘅話,味道會出啲。.《炸兩》$16相比之下,我覺得個炸兩比較出色。腸粉皮薄,入面包住嘅油炸鬼非常香脆鬆化,放左一陣先食都冇變淋!總括嚟講,炸兩好食,粥底質感綿滑,唔駛點等位嘅話都食得過嘅,但要等好耐嘅話我就唔會再戰。
《豬紅粥》$32
《炸兩》$16