2020-10-15 806 浏览
好耐冇去台湾,上次去好似系一年几前嘅事,虽然喺香港都食到台湾菜,但味道当然不及台湾本土嘅特色😩记得几个月前去过呢间台湾餐厅度食野,觉得啲食物都几吾错😋咁啱有个朋友又系住将军澳,一于建议佢同我去食,睇吓今次质素同上次会唔会争好远先。上次入嚟都系好钟意呢度个环境,有好多书籍同埋唔同嘅小摆设摆喺啲枱隔离,俾人感觉真·文青feel😁虽然话台湾野不嬲冇乜种类选择,喺呢度黎讲又唔系㖞,净系睇餐牌都有好多页😳最抵食嘅我觉得系晚市套餐加原盅炖汤,$100都吾洗呀。其余嘅主菜款式就有牛肉面、台式传统面食同埋卤肉饭等等,应有尽有。首先就梗系试咗小食先,叫咗一份桂花鸡翼,够晒特别㖞,喺出面真系未食过👀原来唔系啲鸡翼本身有桂花味,而系有一碟仔嘅桂花汁,食鸡翼𠮶阵可以倒啲汁落去🤓好多味嘅鸡翼都食过,但咁食真系第一次。炸鸡翼本身系偏向油腻嘅食物,倒啲桂花汁落去令鸡翼多咗份清甜。我就叫咗份盐酥鸡扒卤肉饭定食,呢份定食抵食,有埋上汤时菜同埋原盅炖汤☺️时菜系娃娃菜,健康美味。炖汤入面有粟米、猪骨等等,竟然冇乜味精,滋补呀👍🏼另一份就叫咗酥炸排骨面,排骨每件都好脆,够晒香口呀,份量都几多。牛肉面原来都有得拣汤底😳有红烧牛

桂花鸡翼

盐酥鸡排卤肉饭套餐

另一份就叫咗酥炸排骨面,排骨每件都好脆,够晒香口呀,份量都几多。牛肉面原来都有得拣汤底😳有红烧牛肉汤、蕃茄汤、清鸡汤等等,食牛肉都好似都系拣番红烧牛肉汤好啲。汤底吾知点解真系有啲似出前丁丁某款汤底🙊其实几好食,不过配牛肉面我觉得好搞笑🤣
酥炸排骨面

朋友叫咗杯仙草冻鲜奶,仙草系真系几吸引🤤呢度嘅仙草饮品都几好饮,仙草系滑溜溜嘅口感,近呢几年都好兴仙草呢样野,食落去其实都几似凉粉。鲜奶就吾算好浓,系胜在份量够多。
仙草冻鲜奶

自己叫咗杯仙气火龙果茶,睇吓系咪真系咁仙气先😂未饮戈阵睇到只色都觉得火龙果味应该好重💖事实上都ok嘅,都食到啲火龙果籽,不过甜度似乎有少少over。
仙气火龙果茶
2020-10-09