平時講開雞煲,大家多數都係諗起一品呀重慶呀個d大型連鎖店,但好似好少聽到有人提北角都有雞煲食。今次經朋友介紹,去到呢間金樂軒,有意想不到嘅驚喜。一點完菜,雞褒好快就黎到,老闆仲問我哋食唔食得辣,幾細心,我哋叫咗小辣,都幾夠味。有別於出邊嘅雞煲,呢度嘅麻辣味都冇特別重,更加食到嘅係雞嘅鹹香,而且入邊會有冬菇同豆卜,豆卜炆到入晒味,係我食過咁多間雞煲最好食嘅一間!更重要嘅係我打呢篇食評已經係第二日,起身都唔會話有口乾口渴嘅感覺,都證明咗呢度嘅雞煲係真材實料冇落味精。十分抵讚!食完雞煲就開始打邊爐,最令我驚喜嘅係炸芋頭,芋頭煮完之後吸晒湯汁嘅精華,口感軟綿細滑。炸魚皮十分脆,唔會放到淋曬。不過都有啲蝦碌位,我將啲菜煮耐左,縮到好細,影響左口感,係一個小小嘅遺憾。整體來講,用餐體驗非常唔錯,老闆好親切,店內充滿着人情味。唯一美中不足嘅係,個爐啲制比較難禁,食得慢嘅朋友仔,記得唔好開咁大火。