2016-01-24 94 浏览
天氣凍最岩打邊爐同BBQ,呢兩樣一星期內已經做曬,今晚決定食一串串,貪佢每樣食材都細細份可以試多幾樣!不經意地搵到呢間開業冇耐嘅串燒店!餐廳位於旺角長沙街,其實近油麻地地鐵站多啲,A1出口行約5分鐘即可到達。我地6:30已經到左餐廳,但入到去見到好似未正式營業咁,而且未有客人,2位店員見到我地招呼我地坐低,解釋返原來今晚7點先開鋪🙈,於是招呼我地坐低同叫左野飲先,再慢慢睇下menu諗定食咩,服務好周到👍🏻 呢度舖頭細細,坐到20人左右,黑色牆身桌椅,夠簡潔,氣氛唔錯。傾下計,飲下野,睇下menu, 好快到7點可以落單啦!Menu上面選擇都幾多,由海鮮、豬牛羊雞、丸、菇、菜、瓜一應俱全。因為真係好肚餓,我地一口氣order左好多野!呢度即叫即燒,預左可能要等耐少少,不過上菜時間又比我地想像中快。10分鐘左右,野食逐一上枱啦👏🏻👏🏻燒翠肉瓜 $12翠肉瓜厚切,表面輕輕烤焦,灑上應該係五香/七味粉,入面保持多汁,感覺健康冇咁熱氣。芝心爆菇 $20個名好有趣,呢個item menu冇架,係今日餐廳嘅特別推介。其實係冬菇上面加上大量芝士去燒,燒到半熔流心,果然爆心!芝士燒生蠔 $72 4隻$72

不經意地搵到呢間開業冇耐嘅串燒店!

燒翠肉瓜 $12

芝心爆菇 $20

芝士燒生蠔 $72 4隻
$72有4隻原隻生蠔絕對抵!size唔大但夠鮮夠creamy, 芝士好多好濃郁,岩岩燒好,上枱時芝士仲係滾架!

餃子雞翼兩隻$36
餃子雞翼脹卜卜好飽滿,雞翼皮燒得香脆,入面釀滿肉碎餃子餡,餡味調得不重,靠出面層燒汁吊味,甜甜地好味!

原條燒鯖魚 $38
我地鍾意食燒鯖魚就係貪佢啖啖肉無咩骨,雖然肉質唔係嫩滑嗰啲魚🙊
呢份鯖魚燒得好靚,魚皮燒得微焦甘香,用筷子輕輕撩開魚皮,見到白雪雪嘅魚肉仲冒著煙,加少少檸檬汁,襯熱食,如果唔係佢會變腥。

原條燒鰻魚 $58
真係原條上架!$58原條,超市買都應該買唔到😳!不過呢條翻熱得不夠,中間只係暖暖地,可以拎去再燒燒,好彩佢唔算薄身同膠質夠,加返分!

連皮燒菠蘿 $18
連皮燒加上碟令個賣相靚好多!雖然菠蘿本身唔算甜而且有啲過算,但勝在夠juicy, 夠fresh!

等下食下傾下計好快就過左2個幾鐘,埋單每人$200鬆d, 好飽好滿足!