旧年去台湾参加小表弟婚宴时,肥肥家族选择咗乘搭「国泰航空」o既夜机。当晚好唔好彩地遇上航班因机件故障而被取消,幸好家人购下商务机票,其中二人更为钻石卡会员,耐心等待o既几个钟头间,XO仔就去齐航空公司o既「寰宇堂」商务及头等贵宾室,探索一番。由于两个贵宾室相连,安顿好父母喺头等贵宾室休息后,旅游家哥哥就带咗小肥先去商务贵宾室度八。国泰航空「寰宇堂」商务贵宾室主要分「风味坊」及「咖啡阁」两个区域,前者主要系高櫈吧位,后者则为较舒适o既梳化椅。双方间隔都好开扬,可惜驻场服务生完全唔主动,感觉也太hea 了。「风味坊」个自助区内可见多款冻热饮品及点心小食,当中牛肉烧卖最抢手同最好味。食客亦可于开放式厨房点选即叫即煮o既云吞汤面、担担面、鱼蛋汤河粉、野菜稻庭乌冬及三款包品。如相所示,鱼蛋河同野菜稻庭乌冬个卖相都唔系咁得,食落更加系淡而无味。件生煎包则包皮过厚,馅料干嚡,讲真都几恐怖。外出o既「咖啡阁」环境较开扬。主要系食三文治、蛋糕、西饼、雪糕等,个人觉得睇见都唔系太开胃,所以行咗一转就决定直接去头等贵宾室就算。国泰航空「寰宇堂」头等贵宾室比起隔壁o既商务贵宾室明显豪华得多。头等贵宾室主要分为
,探索一番。
牛肉烧卖
鱼蛋汤河粉、野菜稻庭乌冬
件生煎包则包皮过厚,馅料干嚡,讲真都几恐怖
生煎包
外出o既「咖啡阁」环境较开扬。
,所以行咗一转就决定直接去头等贵宾室就算。
糕点
头等贵宾室主要分为「浴泉居」、「逸雅阁」及「凯旋吧」三个区域,环境时尚雅致,服务生亦体贴好客得多。
比商务贵宾室多咗o既「浴泉居」其实系设有浴缸o既大洗手间,设施齐备,且极之宽敞。「凯旋吧」为酒吧及客厅区,当中o既厚垫梳化椅仲有独立式可选
,私人空间感足。
贵客更可无限享用多款酒品,香槟都有三款可选
香槟
包括粉红香槟Moet & Chandon Rose Imperial NV」,XO仔同妈咪有酒饮当然系唔怕航班延误啦
粉红香槟「Moet & Chandon Rose Imperial NV」
逸雅阁」则为宽广o既餐饮区,用餐大堂犹如正式餐厅般,散座有齐餐垫、餐巾及齐备o既西式餐具,仲要每枱都有专人招待。
客人可于厅内任饮精选酒品、果汁、汽水、咖啡或茶水。
香槟
并于大堂自助区内拣选寿司、沙律、点心、甜品等,选择比商务贵宾室内多且精。
XO酱爆鱿鱼鲜虾
虾饺
甜品
除此之外,旅客更可于餐牌点多道即叫即煮o既主菜
爸爸大赞「香煎三文鱼」皮脆肉嫩
香煎三文鱼
细佬𠮶份「烤焗羊鞍扒」亦松厚软腍。
烤焗羊鞍扒
平时离港,即使会去航空公司o既贵宾室都唔会逗留得太长,今次都系因为航班被取消,XO仔方才咁得闲八匀国泰航空「寰宇堂」黐埋一齐o既商务及头等贵宾室,亲身体验到做头等贵宾如何比商务旅客尊贵
。得知原来每位钻石卡会员可携同两位客人享用「寰宇堂」头等贵宾室,嘻嘻,以后细佬会识拣同边啲亲友旅行架啦
!其实早啲去机场可以佗佗佻佻地喺贵宾室度饮饱食醉后先上飞机,好过空肚上机埃飞机餐多多倍,越早越著数。
2017-04-20
用餐时段