2018-06-30 124 浏览
本身諗住同朋友係西環海傍飲個酒,但係佢突然覺得唔舒服,於是我地就搵個地方食下甜品傾下計,最後就黎到呢間夏雪Summer Ice店舖裝潢簡潔以木系為主調,最搶眼係牆上一塊大黑板,上面用色彩繽紛既粉筆畫出精美menu甜品選擇都非常多,而且有啲都幾特別創新,例如Earl Grey窩夫、麻婆豆腐窩夫等等Baileys Affogato (加Frangelico) ($96)咖啡Affogato一般甜品店都可能會有,但係Baileys Affogato就真係比較少見,身為酒鬼既我,無可能唔揀佢。Baileys咖啡酒幼滑香濃,Frangelico榛子酒甘甜帶榛子果香,未入口已經聞到香氣撲鼻倒落雙球Espresso同雲呢拿雪糕食,好味到忍唔住叫出黎酒同雪糕本身味道都濃郁,混埋一齊冇搶走對方味道,反而撞上咗夠硬身冰凍既雪糕球後,Baileys酒變得質感更厚更幼滑,互相交叠令口感豐富充滿變化本來抱住試試新野既心態,食完之後真係十級驚喜同滿意抹茶特盛($108)身為抹茶控冇理由唔試下呢個抹茶特盛特盛包括有抹茶雪糕、抹茶心太軟、抹茶啫哩、丸子、蕨餅,紅豆、燒餅,再配上黑蜜及玄米茶,好豐富!心太軟內裡熱辣辣,

倒落雙球Espresso同雲呢拿雪糕食,好味到忍唔住叫出黎

本來抱住試試新野既心態,食完之後真係十級驚喜同滿意
抹茶特盛($108)
身為抹茶控冇理由唔試下呢個抹茶特盛

心太軟內裡熱辣辣,一切開就有如岩漿流出,入口抹茶味道濃烈而甜度適中;啫哩滑溜、丸子有嚼口、蕨餅煙韌彈牙,配上甜甜黑蜜同紅豆一齊食,口感味道都好正;燒餅就可以配雪糕同心太軟食,可惜既係抹茶雪糕偏重奶味,而抹茶味唔算濃
食完呢個抹茶大餐可以飲返杯玄米茶消一消甜膩,配搭上頗有心思
咖啡窩夫配雪糕($88)
窩夫新鮮熱辣即點即製,烘到恰好外香脆內鬆軟,咬落去滿口濃濃咖啡香,糖漿亦唔係一般糖漿,而係加入咗烈酒之一既威士忌。酒滲入窩夫內層,食完一啖之後口腔充滿揮之不去的酒味。雪糕係用Arabica咖啡豆製成,咖啡味零舍香醇、烘焙味突出,仲加入咗朱古力粒粒,超滿足

總括黎講,呢度既甜品價格唔算便宜,但係食物質素、份量真係令人好滿意,亦有較多同較特別既選擇