2019-04-20
之前一直都垂涎鼎爺的高超廚藝,打算去他開的餐廳食飯,今晚終於抽到空同朋友來到中環的鼎會館一嚐其精緻的私房中菜。餐廳地點方便,位於皇后大道中,同中環地鐵站出口只距離一條街之遙。環境裝修新簇美觀,高尚有氣派,富有中式風格,連窗薕布也精心挑選了用水墨畫做背景,顯出精心佈置的心思。蚵仔卷,$128, 用炸豆腐皮卷住蠔仔 西芹 京蔥 潤腸等食材,鮮咁嫩滑,口感層次豐富,點喼汁一齊食味道好夾。花膠鮑參海鮮酸辣羹,$238/位,是用料較高檔的一道餸,花膠鮑魚海參切成粒狀,煙韌嫩滑,入口易咬有口感,味道偏酸,辣度適中,熱辣辣,黑色的碗外面仲寫咗鼎字,型格有氣派。琵琶黃金蝦,$428,擺碟賣相吸引,炸得黃金鮮艷,流沙蛋黃味道香濃,包满整隻蝦,滲入蝦肉當中,肉質彈牙爽口,蝦味鮮甜濃郁。順德巧手桑拿雞,半隻,$328, 即叫即蒸,雞肉切成薄片醃好,配上蟲草,木耳等一齊煮,底用荷葉墊住,蒸的時候令荷葉的香氣滲入雞肉,蒸得剛好熟,肉質軟稔嫩滑。懷舊臘腸野菌雞煲飯,$256, 用傳統瓦煲煮,一上檯就香氣散發,用料豐富,有雞肉,臘腸,冬菇,火腿肉等配料,油脂香味濃郁,飯粒煙韌香甜,撈埋一齊食唔會覺得油膩。蕃薯懷舊糖
蕃薯懷舊糖水,$48/位,蕃薯香甜軟稔,入口即溶,糖水用黃糖煮成,甜度適中。
鮮榨蘋果汁,$48, 鮮榨雪梨汁,$38,用新鮮水果即榨,入口仲覺得有沙沙的水果肉,鮮甜可口。