2020-01-08 921 浏览
今晚跟好友相众,好耐冇食过韩式食物啦。呢间outdark一向都十分出色,好多唔同种类既韩国野食都好出色。又有炸鸡、热锅、部队锅、小食。好多唔同选择,而且份量又唔细。环境舒适,听著韩文歌,好似飞左去韩国咁架。睇睇餐牌再同朋友相讨一下食咩,因为份量都较大份,我地得两个人,所以叫太多又怕吃唔晒。最后我地点了一个小食,两份正餐,其实都有点多。好彩最后我地都食得晒。先来一款火炙年糕,共有两种口味,而每种口味有6条。白色酱那款吃起来外脆内软,口感好得意,好好味。味道清一点,带少少甜香。另一款红色的,沾上了甜辣酱,吃起来甜甜辣辣,较为刺激惹味。所以呢个组合都几滋味。怕辣的朋友都可以每款吃一条,中和一下辣感。主食到了,大大锅的辣炒猪肉年糕,好丰盛呀。整个锅都好满足,因为盛满著好多食材。店员仲好好的为我介绍可以吃到差不多时再把饭和芝士放到中央的热锅拌混而吃。中央热锅部份盛了好多好多猪肉片,又薄又入味,好好吃。仲有大量口感极脆既菜、超入味既鱼糕、仲有好多年糕,好多配料呀。大满足。当中央部份食得差不多时,我再把紫菜饭跟粟米芝士拌到中央。好邪恶呀。浓浓既芝士混和了甜辣酱跟配料,又香又惹味,仲可以做到拉丝感。饭

火炙年糕

猪肉炒年糕

当中央部份食得差不多时,我再把紫菜饭跟粟米芝士拌到中央。好邪恶呀。浓浓既芝士混和了甜辣酱跟配料,又香又惹味,仲可以做到拉丝感。饭粒沾满了芝士、酱、仲有其他食材,好惹味。
呢个锅其实份量不少,如果多人一齐分享会更好。
部队锅细

另外点了一份细的部队锅,好滋味,而且份量较细,容易分享。部队锅当然必有韩国辣面、之后仲有邪恶芝士、系面上融晒,好惹味。入面仲有少少肠、火腿等。拌混来吃,味道一流。我好钟意韩国面既弹牙质感,仲会挂满了浓浓芝士跟辣辣汤底,超惹味。
2020-01-06
火炙年糕