继续分享我至爱嘅韩风美食!🤤​除咗铁板三文治, 我仲好钟意韩国百味堂嘅牛奶雪糕!😍 ​去开韩国都应该食过百味堂雪糕,呢间老字号连锁甜品店已经开业超过50年~自2017年过江嚟香港开店后,Keep住都有定期推时令口味雪糕,好似今个10月,就推出两款限定口味雪糕,分别有红番石榴味及菠萝椰香味,经过见到,真系忍唔住入咗去试!​▲百味堂会定期出限定口味雪糕。▲虽为韩国品牌,但装修感觉好日式呢!▲用雪糕筒做嘅灯座~几靓~佢哋虽是过江龙店,但质素Keep得返韩国水准!香港店嘅雪糕,同样用返韩国农场直送嘅有机牛奶制造架~每份雪糕都系用100%嘅有机奶制作,所以溶得超快,但质感份外幼滑,奶味又劲浓郁,真系会令人一试即爱上(非夸张)!​✦胭脂红番石榴牛奶雪糕睇Menu就话呢款雪糕系用来自台湾嘅胭脂红番石榴整,上层系番石榴果肉及梅粉,下层有胭脂红番石榴汁及牛奶雪糕~!呢款真系超好味!胭脂红番石榴嘅果汁好清甜,同牛奶雪糕劲夹!😍食时伴随啖啖梅粉,味道好有层次感!不过,讲到唔好嘅位,我系麻麻地薄切番石榴,一片片咁薄食,咬上口无咩嚼劲,如果切粒,相信口感会好啲。​✦菠萝椰香牛奶雪糕 呢款口味好似Pina Col
继续分享我至爱嘅韩风美食!🤤​
除咗铁板三文治, 我仲好钟意韩国百味堂嘅牛奶雪糕!😍 ​
▲百味堂会定期出限定口味雪糕。
▲虽为韩国品牌,但装修感觉好日式呢!
▲用雪糕筒做嘅灯座~几靓~

胭脂红番石榴牛奶雪糕
✦胭脂红番石榴牛奶雪糕
菠萝椰香牛奶雪糕
✦菠萝椰香牛奶雪糕
呢款口味好似Pina Colado,同样用菲律宾蜜糖菠萝酱,外加椰汁制成,底层配牛奶雪糕,真系超浓郁香甜!另外,我好钟意佢雪糕上嘅新鲜菠萝脆片,卖相好有亚热带风情,打卡唔错。然后,相比胭脂红番石榴,呢款味道会Creamy啲,味道系唔错,不过私心较钟意前者!😬​
原味牛奶雪糕
✦原味牛奶雪糕
两杯雪糕实在唔够喉,今次我仲再要多杯原味牛奶雪糕!🌝🍦​
牛奶雪糕不重复讲,其实要原味筒装雪糕,仲有个原因系我超爱佢哋嘅雪糕筒!口感好香脆,有浓浓蛋香,而且唔会似平时食开嘅威化饼脆筒咁,一咬开就散晒,而系一片片断开~加上波浪形倒三角设计,令溶咗嘅雪糕无咁易漏出嚟,整个设计又好食又方便。​
2020-10-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
胭脂红番石榴牛奶雪糕
菠萝椰香牛奶雪糕