早前参加咗一个本地团「文化翠野游」,主要造访北区一啲名胜,包括锦田壁画村、水头村水尾村树屋、本土出产嘅香印提子园,又真喺无谂过香港都有啲咁嘢,而沿途导游姐姐亦介绍咗好多香港嘅历史,以及一啲特别嘅资讯,如香港唔同大桥嘅分别呀、历史建筑嘅独特点呀,总之对整个行程都有好深嘅体会,感觉相当唔错。最后一站喺食晏,安排嚟到黄金海岸酒店内嘅「海岸扒房」,享用3道菜嘅午餐。印象中,黄金海岸酒店嚟嘅次数一只手掌数得晒,因为位置相对我嚟讲都喺有隔涉,之前嚟过两次都喺食自助餐,所以,今次到访「海岸扒房」实属第一次。由于餐厅位处大堂后方,所以,依然有高楼底,环境阔落开扬,枱与枱之间嘅空间感极大,又有偌大嘅落地玻璃窗对住出面嘅园林景,景观相当唔错。简单嘅餐桌布置,而枱上又放置咗鲜花作点缀,感觉立时唔同晒。由于疫情关系,虽然喺跟团,但尽量都安排相熟嘅坐埋一枱,否则,就二人一枱减低交叉感染风险。话就话喺团餐,但一啲都唔失礼,都喺正统嘅三道菜午餐,不过,跟餐厅是日三道菜午市套餐嘅内容唔同,但即管影埋出嚟俾大家参考。而我哋所享用嘅套餐,可以讲都喺大同小异,汤品或沙律一样任择其一,主菜就四选一,加上甜品,并奉送咖啡或茶。
面包篮

应该叫面包盒,以小木盒载住3款面包,都喺比较硬身嘅欧陆或面包,虽然,唔喺人人都钟意呢类包,但就啱晒我,烟韧有面粉香,搽牛油,或者伴汤都好。
面包篮
松露忌廉汤

餐汤、沙律只可以二拣一,不过,我哋两个人就可以一人嗌一样,试晒两款。酒店级即喺酒店级,个忌廉汤打得细致绵滑,菌香极之突出,而且,够热辣,老婆劲欣赏。
海鲜芒果沙律

好意外喺个份量,道沙律大大碟又有不少海鲜食材,甚有睇头。啲芒果切成薄片垫底,十分香甜,而海鲜有大虾、三文鱼、鱿鱼、青口配上火箭菜及樱桃萝卜,又丰富,又好食。
煎挪威三文鱼配配苋菜、甘笋茸、烚薯及香草忌廉汁

主菜方面,老婆拣咗挪威三文鱼,卖相好精致,甘笋茸做成好似个汁底咁,啲三文鱼沾上甘笋茸或香草忌廉汁都得,同样好夹,就算喺啲烚薯,唔止裁过嚟,更调咗味,唔会「淡茂茂」;而件三文煎得一流,外脆内嫩,鱼肉柔滑得很,仲充满油香,却不觉得好腻。
焗菠菜磨菇意式粉卷配芝士忌廉汁

小弟就拣咗款少食到嘅意式粉卷,一上枱,已感受到𠮶份滚烫,热力逼人,芝士嘅香味四溢。意式粉卷有啲似千层面,不过,喺卷起咗、薄身咗嘅千层面,口感有咬口,里面填满菠菜及蘑菇,加上挂满溶透嘅芝士,食味一流。
热咖啡、热柠茶

主菜过后,就送上餐饮,不外乎一般嘅茶啡。可能由于团餐关系,加快个服务流程,所以,喺唔喺都摆碟柠檬片,之后先问你饮啲咩。由于仲有甜品,所以,一于衬番杯咖啡,而咖啡感觉就普通啲,好似平常食自助餐时𠮶啲质素。
热咖啡、热柠茶
蓝莓芝士饼配士多啤梨雪糕

最后上枱嘅甜品一啲都无「求其」,卖相都无「马虎」。芝士饼嘅质感好够挺,但不失软滑,面头嘅鲜蓝莓酱做得酸甜细致,士多啤梨雪糕亦唔哋普通货,入口有奶香,仲有微微果肉。唯挑剔饼喺消化饼底略嫌厚咗少少。
蓝莓芝士饼配士多啤梨雪糕
一顿既丰富,又美味嘅午餐,为是次嘅本地小旅游划上完美句号。若非老婆稍后仲有行程,可以选择晌度离队,再晌黄金海岸周边行吓,话晒平常真喺好少会入嚟。