2023-09-02
呢排政府話要搞旺夜市,咁我哋梗係要促進經濟,夜晚飲番杯去消費😆朋友推介我哋去尖沙咀一間遠離繁囂嘅酒吧餐廳,佢有室內同室外座位,不過因為嗰日天氣唔係幾好所以我哋就坐入邊。餐廳裝飾好有地中海特色,圓形大拱門震懾眼球,而且成間鋪都係用白色為主調,俾人感覺好舒服。我哋叫咗三樣嘢食,包括避風塘風味炒蜆墨魚麵($148), 炭燒牛柳配黑松露蘑菇醬($238), 蒜香白酒清酒煮蜆($158)。話明係酒吧嘢飲梗係有好多選擇,侍應特別推介左佢哋餐廳嘅signature cocktail,一杯butterfly($98),同埋一杯homemade grapefruit gin tonic($98)。兩杯雞尾酒都好fancy,用咗好多花花草草做點綴,打卡一流。兩杯飲落去都好fresh,特別係杯gin tonic,散發出淡淡嘅西袖香,好好飲。清酒煮蜆配咗四個包,將佢點落啲汁度食,索細啲精華,識食一定係咁食。蜆同青口都冇腥味,而且份量都多。墨魚麵個口感彈牙,避風塘口味有少少辣,好似花椒咁樣,不過出奇地又同啲意粉好夾。最後上碟嘅炭燒牛柳,非常之鬆軟,切嘅時候幾乎唔使用力,個黑松露醬尤其出色,一啖牛柳一啖醬再配埋一
最後上碟嘅炭燒牛柳,非常之鬆軟,切嘅時候幾乎唔使用力,個黑松露醬尤其出色,一啖牛柳一啖醬再配埋一啖薯蓉,ok please take my money😍