2020-06-30 80 浏览
在香港,能够吃到正宗的重庆火锅,其实没有太多地方,因为有不少火锅店都已经根据香港人的口味,做了一些转变,我自己特别钟意呢间,因为佢依然保留着好正宗嘅重庆口味,再加上,佢呢一间餐厅系重庆嘅名店,所以特别钟意嚟食。一入餐厅嘅时候,首先店员会送上一款甜品俾我哋食,是用来保护胃部的,因为接下来就会吃很辣的食物。我哋叫咗一个鸳鸯锅底,因为同时间要照顾朋友唔食太辣。鸳鸯锅底里面包含着筒骨煲同埋麻辣口味。午餐嘅时候,呢度唔收汤底费,所以其实真系几抵食。我哋叫咗半份手打丸,有墨鱼丸、牛丸等等,由于系手打,所以质感同味道都非常好食😋,特别钟意系佢个牛丸,平时出面食牛丸会觉好硬,但呢一度嘅牛丸系软林林。再之后就系嚟食佢嘅鱼标,店员会帮手剪开,放落汤度食,感觉上就好似花胶。再嚟我哋就点左个薯粉,薯粉非常粗,放落火锅里面食,连埋啲汤汁,放落个口入面,都真系几好食。餐厅呢排做紧特价时令海鲜,海蛏,所以我哋都专程叫咗一份,都几有鲜味。芋头亦都OK。最后临走嘅时候,我哋都特登叫咗一碗粉嚟食,感觉都不错。

午餐嘅时候,呢度唔收汤底费,所以其实真系几抵食。

芋头亦都OK。

最后临走嘅时候,我哋都特登叫咗一碗粉嚟食,感觉都不错。

2020-06-06