2020-11-07 765 浏览
因为喺附近返工就决定Happy Friday嚟打边炉!咁啱上网见到有个<胡椒猪肚包住鸡>嘅套餐,每人只需要$98位,就即刻打电话book放工食!位置喺世贸附近,都算易揾。楼梯位有啲投影,感觉几有design几靓。因为唔算多人加book咗枱,一去到就直入坐低,职员都好贴心话帮我哋准备个胡椒鸡先场内好多周杰伦嘅画同海报,仲有个大mon播MV。听讲老板同周杰伦系朋友,因为周杰伦去边都想打边炉,所以就inspire咗佢开间火锅店🧐个锅、筷子座、垫碗嘅布同调味料嘅羹都系音乐相关😂职员话要饮咗头啖汤先,然后等个猪肚煲半个钟之后先至食。据称个汤系冇落味精,饮落都真系好有鸡味,冬天饮胡椒猪肚汤个人就好暖笠笠!正啊!原来猪肚入边有只鸡髀,等佢煲半个钟之后就可以剪开嚟食!猪肚洗得好干净都好厚肉,鸡髀煲得咁耐啲肉都唔算鞋口,有惊喜!而且refill汤底嘅系鸡汤唔系水,我哋都不停饮汤!个set包咗个自家手打丸,有芝士牛丸、虾丸同鹅肝酱丸。丸类都好弹牙,好食过一般火锅店嘅丸!不过每款按人头得一粒,有啲意悠未尽。是日最正就系set嘅牛舌!只需要焯一焯就已经食得,劲好食!又大盘!推荐!Set包嘅呢个
因为喺附近返工就决定Happy Friday嚟打边炉!

位置喺世贸附近,都算易揾。
楼梯位有啲投影,感觉几有design几靓。

个锅、筷子座、垫碗嘅布同调味料嘅羹都系音乐相关😂

职员话要饮咗头啖汤先,然后等个猪肚煲半个钟之后先至食。

而且refill汤底嘅系鸡汤唔系水,我哋都不停饮汤!

Set包嘅呢个手切牛都唔错,有厚度,唔会食完好似无食咁。

Set仲包咗呢个七色蔬菜盘同乌冬,蔬菜盘排得好靓,无因为呢个系平set就摆得好hea。
个萝卜同茼蒿都好好食,放落鸡汤度一流!

个set就包咗以上嘅食物,虽然份量唔算多,个乌冬仲好似得一人份咁,但啲食物质素系食得出嘅高质,而且职员都好殷勤,态度好好。

其实斋食个set系唔饱,我哋再散嗌咗嘢食。
听讲个手打牛丸好出名,所以我哋都想试吓,觉得都弹牙但系牛味唔算好出。反而觉得个set嘅丸类拼盘比较有惊喜。

另外仲嗌咗羊肉片,因为锅底有鸡,而且都食咗牛,就打算嗌羊。但价钱都算贵一碟百几蚊得8块。。。羊肉片唔算好膻但都普通。

火锅必备嘅老油条!上面有啲虾滑同蟹子,职员同我哋讲煮2至3分钟就OK。
呢个真系老油条煮左2至3分钟都完全唔谂,仲系好脆口

打边炉就梗系要嗌嘢饮啦!听讲呢度嘅台式奶盖饮品好出名,但打边炉都系想饮啲冇咁heavy嘅饮品。最后嗌咗个Red Bon Bon,入面有火龙果冰、雪葩、青柠,好fresh!

虽然最后埋单四个人食咗$1100,但呢度环境好坐、食物质素高、职员服务态度好殷勤,所以都系一次满意嘅dinner🙌🏻
2020-11-06
  • 美国牛舌心