2020-11-27 627 浏览
Tapa Room同朋友之前去过观塘店已经觉得质素唔错, 定价几reasonable. 今次黎到佢cwb 店。霓虹灯大门超吸晴fancy, 好在入去就无呢d 灯光视觉上无咁大压力烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒 $158Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy 推荐🙌 一向觉得猪比牛更难烹调得好食, 要煮得熟而控制到口感. 呢度做得好成功, Iberico Pork Chop 肉厚, 慢煮保持肉汁同弹性, 肥瘦均匀肉香而唔带任何猪膻. 薄切慢煮八爪鱼 $78Octopus Carpaccio Slow Cooked 八爪鱼薄切, 弹牙唔韧, 今次蕃茄酱比较多, 微咸香好岩送酒西班牙黑毛猪肉丸 伴 烤甜椒酱 $78Iberico Pork Meat Ball in Roasted Sweet Pepper Sauce呢道比较失色, 肉结实但炸得耐, 虽然脆却有点干. 建议想食真d 黑毛猪嘅话order 佢个猪鞍架柠汁白酒煮蚬 $98Clams in Lemon Wine Sauce 每只蚬都几大粒, 有鲜味. 个白酒柠汁sauce 调
Tapa Room

烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒 $158

薄切慢煮八爪鱼 $78
Octopus Carpaccio Slow Cooked

西班牙黑毛猪肉丸 伴 烤甜椒酱 $78

柠汁白酒煮蚬 $98
Clams in Lemon Wine Sauce
每只蚬都几大粒, 有鲜味. 个白酒柠汁sauce 调味都刚好. 加入左蚬鲜味觉得当汤饮都得🤣

西班牙火腿及蜜糖茄子卷 $58
Jamon Serrano & Honey Aubergine Salad
冷盘, 觉得味道其实似系有造型嘅salad. 中间加入左沙律菜同清清地茄子, 伴上咸香hams 还不错.

棒棒鹅肝 $78
Foie Gras Lollipop
lollipop 造型鹅肝好cute~ 我承认对鹅肝有点偏见, 总觉得佢好腻. 但神奇地呢道棒棒鹅肝又唔错wor, 味道好浓郁咸香, 口感幼滑细腻.

可能落左点pepper, 又洒上开心果碎, 定有其他调味关系, 唔觉得腻. 好岩小口嘅食, 咸香细滑送酒一流

Before Sunrise $75
每次选Red currant, mixed berries 都会惊有药水味. 但呢杯系清爽berries 酸香配上淡淡rosemary aroma, refreshing 好易入口.

Surprise Me $118
bartender 讲低喜好就会帮因应口味制作一杯, 所以真系surprise. 呢杯同样系好refreshing, 以gin 做based 加左lime 调味, 饮左啖自己蛮喜欢

西班牙玉桂多士配新鲜杂莓 $58
Torrijas with Fresh Strawberries
平时西班牙甜品见churros 多, 好少见Torrijas.

切开系软绵绵, 出面包裹满cinnamon, 甜度刚好, 好食. 如果可以配多球雪糕或者whipped cream 就perfect 啦.

• 柠汁白酒煮蚬
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒