每次去开花园街买嘢,必定要到〈民华餐厅〉吃饭才安乐,最难忘他的鲜番茄汤底,炒滑蛋还有浓郁咖喱。除了可以堂食,还有蒸饭和点心可以外卖,够晒多元化。每次嚟无论乜时间都系人气鼎盛,茶餐厅都有咁既口碑同食客量,真系唔到你唔服。〈火腿炒蛋菠萝包〉一坐低就听到隔离侍应姐姐话菠萝包新鲜出炉,当然要趁热辣辣整返个!!热辣辣嘅菠萝包面层甜甜地又够酥脆,底层面包就软棉棉,再加埋火腿同炒滑蛋吊一吊味,无论口感同味道都超正。〈鱼汤灼菜心〉冇菜食就绝对不行,所以本兔另一件重要的事就是点了这个新鲜爽脆嘅菜心好清甜,加埋鲜甜嘅鱼汤,清淡得来又不寡,绝不乏味。〈常餐〉另外民华必食嘅一定系常餐,因为有齐我最爱嘅鲜番茄汤底,炒滑蛋同即烘多士。真系讲起都流晒口水。🤤🤤🤤〈花生酱多士〉今日想吃花生酱,所以+$2变成花生酱多士。花生酱唔会话〈杰挞挞〉黐住个口,但又非常香浓,加埋外脆外棉嘅即烘多士,真系民间美食最高享受。文华另一出名之作必定系炒滑蛋!!净系睇图都知有几滑啦。仲有鲜番茄汤底真系浓郁到一个点!!真系有鲜番茄粒喺里面嫁!!所以先会咁浓茄味,正!!!〈咖喱鸡饭〉民华另一名物绝对是咖喱可惜咖喱猪扒饭未准备好,唯有点咖喱鸡饭

除了可以堂食,还有蒸饭和点心可以外卖,够晒多元化。

火腿炒蛋菠萝包

〈火腿炒蛋菠萝包〉

鱼汤灼菜心

〈鱼汤灼菜心〉
冇菜食就绝对不行,所以本兔另一件重要的事就是点了这个

常餐

〈常餐〉
花生酱多士

〈花生酱多士〉

文华另一出名之作必定系炒滑蛋!!净系睇图都知有几滑啦。

仲有鲜番茄汤底真系浓郁到一个点!!

真系有鲜番茄粒喺里面嫁!!所以先会咁浓茄味,正!!!

咖喱鸡饭

〈咖喱鸡饭〉
民华另一名物绝对是咖喱

可惜咖喱猪扒饭未准备好,唯有点咖喱鸡饭吧。

咖喱汁唔会话好辣,香浓又惹味,真系多多碗饭都唔够送。

鸡件又够大大件,无骨啖啖肉,腌到入晒味。

总结:真系已经唔记得第几次嚟旺角民华,保持到水准,次次都咁好味,其实啲侍应姨姨系咪已经认得我嫁啦??😅😅😅
火腿炒蛋菠萝包
鱼汤灼菜心