近幾年大多數新開嘅茶餐廳又興返叫做冰室,但食物就同普通茶餐廳無異。今次我地去食嘅冰室就唔同啦,唔係普通A、B、C餐同常餐,而係鹹豬手、漢堡包同熱狗。.西班牙伊比利亞黑毛豬芝士漢堡包🍔 單點$68 套餐 $88 (可選粗薯條/香炸薯角/七味香炸花枝丸/瑞士雞翼) 首先就揀咗依款餐牌上推薦嘅黑毛豬芝士漢堡包,西班牙伊比利亞嘅黑豚肉肉質鬆軟,完全唔會食到好硬或者好腍嘅筋同脂肪,而且熟度啱啱好,好Juicy。餐廳亦無用大量嘅調味料去醃製,所以食落去就只有濃郁嘅肉味,唔好覺得好鹹。另外仲有蕃茄🍅、洋蔥🧅、生菜🥬、蘑菇做配料。有時蕃茄會浸濕晒塊麵包,但可能因為餐廳本身已經將麵包烘到好乾身,所以依個漢堡包就無依個情況,唔會濕漉漉或者扁塌。.漢堡包當然要配薯條🍟,薯條係粗薯條,即叫即炸,唔會太多鹽,味道剛剛好。.火焰芝士肉醬熱狗🌭 套餐 (可選粗薯條/香炸薯角/七味香炸花枝丸/瑞士雞翼) 單點$45 套餐 $65另一個餐就叫咗芝士肉醬熱狗,面頭有一大片炙燒過嘅芝士🧀,燒過之後特別香。麵包同樣烘得好香脆,入面仲有小心機,搽咗牛油蒜蓉醬,配埋煎得脆卜卜嘅法蘭克福腸同芝士肉醬食,層次好豐富,好惹味,配埋熱狗
另一個餐就叫咗芝士肉醬熱狗,面頭有一大片炙燒過嘅芝士🧀,燒過之後特別香。麵包同樣烘得好香脆,入面仲有小心機,搽咗牛油蒜蓉醬,配埋煎得脆卜卜嘅法蘭克福腸同芝士肉醬食,層次好豐富,好惹味,配埋熱狗入面嘅生菜,唔會覺得好油膩。
依個餐嘅小食就揀咗花枝丸,炸得幾香口,食到粒粒花枝,但份量就少咗啲啦。
朱古力脆脆 特飲+$8
飲品方面就叫咗特飲朱古力🥤,本來以為只係上面加咗彩色棉花糖同忌廉,無咩特別,但原來忌廉底下有一層朱古力脆片🍫,又幾得意喎。朱古力嘅味道都幾濃厚,就算啲冰溶咗,都唔會淡咗味。
玫瑰花果茶 特飲+$8
另一杯飲品就叫咗玫瑰花果茶🌹,職員仲提醒需要等5-10分鐘,相信係希望將花果茶焗到出味先上菜俾客人,幾細心。
大兄冰室嘅食物選擇都有好多,唔只得漢堡包同熱狗,仲有鹹豬手、蕃茄湯粉麵🍲,唔似係一般茶餐廳,而且食物擺盤都幾靚,好似貼地版嘅Cafe咁,睇得出餐廳落咗好多心思。裝潢亦有唔少港式味道🇭🇰,用咗霓虹燈做佈置,枱凳就好似中小學班房咁,好懷舊。我哋都覺得值得再Encore嚟試下其他菜式😋。