2021-08-24
難得今個週末陽光普照☀️決定來個文青一日遊😆之前見網上介紹位於西營盤港鐵站附近嘅「藝里坊ARTLANE」,有多幅壁畫在大街小巷之間😍 非常適合打卡。不過去打卡之前當然要填飽個肚仔😆😆西營盤一帶有不少特色咖啡小店,例如Classic Creations Cafe就是其中一間隱世Cafe。位於上環新街,由西營盤站A1出口步行5分鐘,十分方便。由於餐廳不是位於大街,環境清靜店內裝潢美式風格,牆上掛滿油畫,播住爵士音樂🎵🎶 有種自己到了外國一樣休閑的感覺😌Black Angus Patty Melt Sandwich $130加入了三種芝士🧀麵包烘得香脆,充滿牛油香味,滿滿餡料配搭半溶嘅芝士,賣相滿分💯漢堡扒濕潤多汁,牛味相當濃郁,再加上三重芝士令味道更有層次,每一啖都有拉絲效果。入面嘅洋蔥🧅淨咁食可能會覺得甜咗少少,但一齊食成件事好夾,味道配合得剛剛好😋😋English Breakfast $95分量相當豐富,太陽蛋🍳煎得恰到好處,蛋白外邊香脆,流心蛋黃滿滿蛋香。多士烘得和牛肉三文治🥪一樣香脆。特別一提自家製嘅醃青瓜入口爽脆,酸酸嘅味道能中和油膩感👍🏻Ice mocha $50濃郁嘅朱古力味🍫
不過去打卡之前當然要填飽個肚仔😆😆
位於上環新街,由西營盤站A1出口步行5分鐘,十分方便。
English Breakfast $95
Ice mocha $50
濃郁嘅朱古力味🍫在面層還灑上了朱古力粉,甜度適中,整體來講有點蓋過了咖啡嘅味道☕️
餐廳員工十分親切,見我哋行到身水身汗🥵不斷幫我哋添加冰水🧊用餐期間同我哋傾偈,十分熱情😆
另外餐廳喺寵物友善cafe🤗🤗可以同主子們一齊用餐🍴