2023-06-29
聽講流浮山有間打卡餐廳,外牆係希臘女神既油畫,非常搶眼及充滿藝術感。聽講呢度7月既逢星期六仲有Live Band可以聽下歌。係大西北住既小編一於過黎呢度打卡啦。餐廳以藍白色做主題,具有濃厚希臘風情。室外都有位,佈置得好靚,仲可以帶寵物黎。菜式方面以多國Fushion菜為主,仲結合左流浮山特色食材為主打。廚師好用心製作獨一無二既菜式,賣相好精緻,完全感受到廚師落足心機係每道菜到。今次叫左Myth House Set Dinner 4- Course同Tasting Menu 7- Course。🟠前菜:法國吉拉多生蠔/神話屋凱撒沙律鍾意食生蠔既小編就揀係揀左生蠔啦😍生蠔都幾大隻幾厚肉,食到淡淡海水味,蠔味亦都好出。.🟡湯類:流浮山蠔周打湯/ 番茄牛肉濃味清湯我地叫左兩款湯,想兩隻味都試下。蠔湯係用流浮山蠔,聞到陣陣蠔味。味道係流浮山既蠔豉味,同平時飲到既唔同,個湯好濃郁,明顯真材實料。而番茄牛肉湯,小編一開始以為係紅紅地既番茄湯,點知原來係以牛肉做湯底既湯先真,呢個味道第一次飲,好特別,清清地又陣陣牛肉香味。.🔴頭盤:低溫慢煮三文魚配水瓜柳檸檬忌廉超級愛呢個三文魚呀😍三文魚食得多,估唔
🟠前菜:法國吉拉多生蠔/神話屋凱撒沙律
🟡湯類:流浮山蠔周打湯/ 番茄牛肉濃味清湯
🔴頭盤:低溫慢煮三文魚配水瓜柳檸檬忌廉
超級愛呢個三文魚呀😍三文魚食得多,估唔到呢個咁有驚喜。三文魚煮得好滑入口即融咁,魚香味亦好鮮甜。另外個檸檬忌廉汁加左三文魚子,提昇左層次感。
🔵飯類:龍蝦汁意大利飯配扒大蝦
龍蝦汁好濃郁既,意大利飯質感粒粒分明,入面既蜆係新鮮蜆好鮮甜,唔係雪藏貨黎。另外個魷魚都好滑好彈牙。
🟣是日雪芭
食到中間既時候會上雪芭,可以清清味蕾再試下之後既主菜。
🟠主食: 紅酒燉牛面頰 & 65°C慢煮法國黃油香雞
呢兩個菜式擺盤會唔會太靚呀,法國菜一樣既擺盤,完全感受到廚師好用心,好驚喜岩哂打卡。味道方面都好出色,牛面頰煮到好淋好入味,紫色既醬原來係薯蓉黎,好香滑。而個黃油香雞亦都濃濃黃油香味,食到食材既原味,仲有4隻雞脾咁多。另外有個薯仔加左芝士,整到一層層咁勁好食,著仔都可以整到咁出色!
🔵甜品: 雲呢拿梳乎厘配雲呢拿雪糕&焦糖燉蛋 配香茅蘋果
梳乎厘好好食,好香既蛋香味,有空氣口感但又唔會太輕浮既感覺,雲呢拿雪糕係比較厚實既雪糕。而焦糖燉蛋亦都好濃蛋香味,焦糖亦燒得好香口。