2018-10-27 927 浏览
居住元朗多年,偶然機會下認識了位處水邊圍邨內開業多年嘅「國際餐廳」,此後不禁愛上。跟居住元朗數十年嘅友人談起此餐廳,他們亦對其一無所知,可想此餐廳隱世嘅程度。「國際餐廳」開業多年,至今仍保存開業時的昔日裝潢。寬敞空間內,鋪上瓦仔嘅牆身與地台、不鏽鋼櫈框架配上茶色玻璃枱面及啡色軟墊,極富七、八十年代嘅特色。裝潢雖然經歷時間洗禮,但仍然歷久常新,清潔衛生且保養得宜;有幸店鋪位處房委會物業及有老闆夫婦兩人親力親為用心打理,此特色小店仍能在時代巨輪下繼續發光發亮。要數「國際餐廳」嘅推介食品,首位必定係粉仔。粉仔有蝦米湯底或豬骨湯底,本人會推介蝦米湯底(原味)。由於粉仔係老闆親自製作,特色十足。有一次在下午茶時段點粉仔,老闆問是否趕時間。原來粉仔剛售罄,老闆為了不讓客人失望,即時製作。如此誠意製作嘅粉仔,每碗只售18元!而且即製嘅粉仔,仲有D好似意大利粉嘅 Al dente 口感,大家不訪碰碰運氣,喺早餐或下午茶時段黎「國際餐廳」,睇吓同即製粉仔有無緣份。「國際餐廳」另一精采嘅推介就係佢嘅豐富醒晨早餐。由30元起嘅三文治餐至39元嘅豬扒沙律餐,全都抵食夾大件。食畢一個配湯粉麵嘅早餐,飽肚感可一直

原味粉仔

「國際餐廳」另一精采嘅推介就係佢嘅豐富醒晨早餐。由30元起嘅三文治餐至39元嘅豬扒沙律餐,全都抵食夾大件。食畢一個配湯粉麵嘅早餐,飽肚感可一直維持至午飯時間,絕對能夠幫您充滿電迎接一天嘅挑戰!特別想提一提沙律餐,沙律醬份量適中再混合蘋果、菠蘿、紅腰豆、青瓜、粟米、中芹,感覺清新。
豬扒沙律(早餐)

最後要推介嘅係熱奶茶。現時坊間茶餐廳嘅奶茶絕大部分都係採購集團式已預先調配好嘅茶葉沖製,欠缺特色;「國際餐廳」則用自家配方,茶膽用多種茶葉沖掣因而份外香濃,再配合市面上越來越少見嘅傳統厚身玻璃奶茶杯,絕對無得輸!惠顧多時,老闆夫婦知道我怕熱奶茶放涼,每次均會待我差不多用餐完畢才奉上熱奶茶。喺時下餐飲業界爭相引入新食品吸引顧客眼球及搶佔市場時,「國際餐廳」仍然緊守崗位,以「用心服務,大眾收費,貨真價實」嘅方針經營,除讓顧客尋回昔日街坊茶餐廳味道,從中亦可體現香港人獅子山下嘅精神同埋一份濃厚嘅人情味。
熱奶茶
2018-10-17
原味粉仔
豬扒沙律(早餐)
熱奶茶