2018-10-16
朋友升職加人工,所以同佢嚟咗公司附近嘅居酒屋食Omakase。餐廳位置有少少難揾,店內嘅坐位唔多,得壽司吧同幾張二人枱,但勝在夠清靜,可以同友人暢談。💕縞鰺魚生片、沢蟹同鱈魚乾佢嘅擺碟幾有意境,好似兩隻蟹喺海灘上爬一樣。聞說縞鰺係池魚入面最矜貴嘅品種,雖然較味道淡,但魚肉纖維幼細。沢蟹唔會炸到好硬,蟹味好香。最令我驚嘆嘅係佢嘅鱈魚乾,原本以為會好乾身好難咬,但佢出奇地鬆脆,點埋日本沙律醬感覺好滋味。💕帆立貝平時食開嘅帆立貝刺身一般比較腍同細件。今次食嘅帆立貝好新鮮,而且更有口感。師傅叫我地唔好點鼓油搶咗佢嘅鮮味。帆立貝裙邊以炙燒方法烹調另外上,食得唔好浪費。💕秋刀魚剌身師傅話秋刀魚係而家嘅時令食材。切出嚟嘅花紋好靚,秋刀魚脂肪較多,所以食落好肥美。💕吞拿魚剌身同吞拿魚腩壽司四角柱型嘅吞拿魚造型幾特別,吞拿魚腩同樣肥美。之後上咗幾款壽司,有d比較少食嘅魚生,好似係笛鯛、系撚鯛同鰈鯛等,口感幾特別,而且都好新鮮,食到好滿足。食完剌身壽司就繼續食熟食。天婦羅除咗有常見嘅蝦同蕃薯,最特別嘅係有目光魚。食落幾香口,有少少似白魚,肉質細膩。而天婦羅蕃薯就好甜同嫩。💕煙肉露荀卷露荀都幾嫩冇渣,個人覺
💕縞鰺魚生片、沢蟹同鱈魚乾
💕帆立貝
💕秋刀魚剌身
💕吞拿魚剌身同吞拿魚腩壽司
四角柱型嘅吞拿魚造型幾特別,吞拿魚腩同樣肥美。
💕煙肉露荀卷
露荀都幾嫩冇渣,個人覺得如果煙肉冇咁咸會更好。
💕明太子烏冬
烏冬落咗明太子同泡菜,所以有少少酸少少辣,算係fusion 嘅食法,烏冬唔會太乾身。
最後以柚子雪芭作結,雪芭入面有少少柚子果粒,食落好清爽,為今晚嘅晚餐畫上完美句號。