2023-01-07 844 浏览
𝟚𝟞.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Common Ground (上环)上环城皇街19号地舖💸人均消费: $100-150🌿评分: 4/5🈚️加一服务费餐厅分类🔖 偶尔发现咗呢间隐世宠物友善咖啡店☕️店舖有室内同埋室外嘅座位🍃个人比较推荐室外嘅位置🥳感觉比较chill同埋好彩嘅话仲可以见到好多狗仔🐶如果想揾个安静又舒服嘅环境饮嘢食嘢嘅话呢度绝对系个好选择⛲️𐂂 Avocado Crab Meat on toast ($108)呢个多士系Chef’s Special嚟嘅👩🏻‍🍳 熟成度啱啱好嘅牛油果摆喺软熟嘅法包上面🥑配上稍为调咗味但都保持到少少蟹味嘅蟹肉非常好食🦀而且蟹肉份量好多非常佛心👻伴碟嘅沙律虽然望落平平无奇但其实非常之岀色🥗佢哋用嘅醋食落同其他咖啡店唔同嘅系酸同甜嘅平衡啱啱好🍅听讲系佢哋自家调配㗎😲𐂂 Avocado toast ($95)呢个多士个底同上面𠮶多士系一样的🍞不过佢配上菲达芝士同咸蛋黄碎令到咸味冇咁单一🍳 上面仲有只温泉蛋♨️啲蛋液湿润咗个法包令到食落唔会太干😻另外上面嘅七味粉亦都令到味道更加有层次🌟𐂂 Smoked Salmon & Mushroom Linguine with Me
𝟚𝟞.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Common Ground (上环)
上环城皇街19号地舖

💸人均消费: $100-150
🌿评分: 4/5
🈚️加一服务费

餐厅分类🔖

Avocado toast

𐂂 Avocado toast ($95)

𐂂 Smoked Salmon & Mushroom Linguine with Mentaiko Sauce ($138)
呢个意粉都系Chef’s Special嚟👩🏻‍🍳呢度嘅精选全部都好岀色咁而且选择都好多🫶🏻至于呢个宽条面软硬适中够Al Dente🍝而且烟三文鱼同菇菇嘅份量都好多🐟明太子汁虽然明太子味唔算好岀但整体作为一个白汁意粉都几唔错😋
Coffee ice ball

𐂂 Coffee ice ball - mocha ($68)
利申唔系好识饮咖啡☕️但个人觉得呢个饮法好新奇好特别🙀呢个饮法可以一杯嘢饮两款享受🥂可以饮到Mocha之外仲可以试到佢哋嘅热朱古力🍫朱古力本身好够浓唔会太甜而咖啡冰球嘅咖啡味都好香浓🧊见到menu上面写每日只会供应七杯😲想试到就可能要早啲去啦~
Housemade  lemon  tart

𐂂 House-made lemon tart ($42)
食完哂主食当然要食埋个甜品先叫完满🥰听闻呢度嘅柠檬挞好岀名所以就嗌咗嚟试😙佢个饼底好脆而个酱就酸酸甜甜带有些少柑橘味🍋都算系唔错嘅甜品选择但我个人唔算特别钟意🙈
Coffee ice ball