1K
2017-04-27 1765 浏览
周四晚相约几位朋友食饭,见过呢间私房菜有巨多好评,有鱼有肉有海鲜,相当吸引,知道位置唔多,所以预先订位。预约位置后,餐厅会以whatsapp跟食客沟通,会先了解客人有冇咩特别菜式要求,根据客人口味、预算设计菜单,按人头收费。我地早两日已经收到餐厅回覆相关菜式,基本上都好满意,冇作修改餐厅就喺敬运工业大厦,唔难揾嘅,地铁站一出见到马会直行右转就系。一共有六张大枱,空间感足,装潢简单,以木枱木凳为主。当日我地五位就坐埋边最入嘅枱,好阔落。旁边坐两个女仔,心谂两个人都食到私房菜?事后先知原来佢地嘅餐牌选择系2人起,人多食又得,人少食都欢迎;而且未有好似我地咁预先选定菜式,亦都可以单点按每个𩠌收费。我地 (5人份) 当日就食左9款菜,有海鲜、汤、鱼、肉、菜、水果,每位四百三十蚊左右,相当丰富。香芒沙律大虾球 新鲜沙律菜、配大量切粒生果,再加五份虾球,虾一食就知系新鲜,因为非常弹牙;炸粉薄薄一层完全唔油腻。蔬果当然都系合格有余,全部用鲜果非罐头野,作为头盘系唔错嘅菜式略嫌切得有少少太细粒,变相有啲难「毕」黎食。什菌大蚬豆腐汤豆腐汤都好足料,用上好大蚬,爽口冇沙!豆腐都相当滑溜~碗仔都装到七碗多啲

香芒沙律大虾球
略嫌切得有少少太细粒,变相有啲难「毕」黎食。

什菌大蚬豆腐汤
豆腐汤都好足料,用上好大蚬,爽口冇沙!豆腐都相当滑溜~碗仔都装到七碗多啲,够哂

一配般饮呢个汤都会加有芥菜,餐厅就选用什菌,都唔会抢风头。不过调味重手左,稍为盖过蚬肉嘅鲜味。

什菌大蚬豆腐汤

胡椒炒大肉蟹 (可选花雕鸡油蛋白蒸/避风塘炒/姜葱炒/胡椒炒/四川香辣炒)
大肉蟹有多种煮法,即场选择,我地拣左胡椒炒,平时较少食,好味呀

胡椒味道好香浓,带好微辣;而且肉蟹非常新鲜,好好肉地,肉质爽口弹牙,入哂味,好正!

有机会再约朋友黎,要加码,因为个个都钟意食蟹~

胡椒炒大肉蟹

菊子鱼 (东星斑12両)
做法好特别,类似食上海野嘅松子鱼,将鱼起肉,炸完配上柚子酱汁,我地就未试过咁食。
对于小朋友或者怕吐骨嘅我黎讲,呢个系几唔错嘅选择,因为起哂肉,食落啖啖肉,而且配上柚子酱,酸酸甜甜,好清新!
连旁边嘅鱼骨都炸到脆一脆

菊子鱼

不过朋友系钟意食鱼,就觉得柚子酱味道突出,变相食唔到鱼鲜味,钟意蒸鱼定炸鱼,各有喜好。

金丝翡翠凤尾虾
用上金勾翅、金华火腿丝、鲜虾制成,卖相好精致!

金丝翡翠凤尾虾

翅、金华火腿主要令道菜感觉高级啲,份量就唔系话好多。我地一致认为呢度嘅海鲜真系几新鲜,虾、蟹、蚬都正。
肉质弹牙,虽然唔会话好惊喜,都属中上水平。

士多啤梨骨
以前都喺其他餐厅都食过呢道菜,呢度嘅士多啤梨酱唔系好清甜𠮶种,反而系比较浓,稠身得黎偏甜。
肉排大大旧,肥肉比例较多,而且煮得有点韧,唔系好咬到。

上汤竹笙浸时蔬
大鱼大肉之后黎个清清地嘅上汤浸白菜仔啱哂~白菜仔唔会煮得过腍,竹笙又爽口!

上汤完全唔会咸,我同男朋友都钟意呢味~

招牌御膳炒饭

用上牛柳粒、带子、虾肉炒过,我自己觉得炒饭几有惊喜,饭粒分明,调味适中,唔会太多蚝油咸到死。

牛柳粒切到好细好细炒,虽然都食到有牛味,但唔够过瘾;带子、虾肉一贯水准,爽口!作为最后一味主菜,食个炒饭,包保饱肚。
如果唔喜欢炒饭,我见隔离枱食炒面,卖相唔唔错。

菠萝鸟
菠萝鸟其实就系生果盘,就算佢系生果盘,都系几有心思嘅果盘 (笑)

将新鲜菠萝挖空,配上一只鹦鹉造型,卖相都几吸引啦

菠萝、奇异果、青提、士多啤梨、梨全部都系好新鲜,特别系菠萝,雪到好冻,作为饭后果,相当满足。

菠萝鸟

like餐厅fb,share相就有汽水,唔系唔like呀。

汽水

总括黎讲,每人四百零蚊就食到咁多款式嘅野食,都几抵食呀。

私房菜同其他中菜馆唔同,慢慢食冇人催,食嘅野精致啲,菜式特别啲,亦都唔会好似食围餐咁,嘭嘭声上菜、扒饭,催催贡。
环境方面一般唔会太大,每晚招呼嘅客人唔会多,厨师更加集中专注煮当晚嘅𩠌菜。
今次连茶位费$2/位,埋单$2190,捧住个肚走架!
2017-04-26
用餐时段