2021-06-21 1407 浏览
最近去左铜锣湾一间日本餐厅<鉄人旨花>食Omakase,呢间餐厅地方唔算大,不过坐得几舒服,店员亦好细心同埋有礼貌。今次我试嘅Omakase 系 <旨花>🍣海胆汤叶 海胆充满鲜味,口感丰富,而海胆下系充满豆香既腐皮,食落有少少酒味🍣岩蚝岩蚝味道比其他日本蚝更浓厚肥美,而上面放左海藻醋啫喱,配搭好新鲜🍣石门鲷石门鲷肉质爽口,食落味道清新不油腻,包住味道鲜甜嘅赤海胆🍣初鲣鱼肉质有弹性,味道较清淡🍣深海池鱼鱼肉鲜嫩肥美,脂厚油香,鱼油甘香细腻🍣蜜柑鲷食落唔单止冇鱼腥味,而且带有淡淡嘅蜜柑味,味道好特别🍣帆立贝帆立贝肉厚实,口感嫩滑🍣障泥乌贼鱿鱼切得厚薄适中,质感软韧,入口滑溜脆爽,味道甘甜🍣地金目鲷地金目鲷是品质非常高的鱼,肉质丰厚嫩滑,油脂分布高,师傅有轻轻烧过鱼边,令鱼油香更突出🍣毛蟹蟹肉的鲜嫩鲜甜,但食落有少少蟹壳🍣大拖罗大拖罗上面放左樱花虾同埋芥末籽,大拖罗系成条鱼最肥美嘅部分,脂肪相当多,味道浓郁,入口即溶🍣龙虾天妇罗龙虾天妇罗下面系南瓜忌廉汤,有啲紫苏花做衬托,外观好吸引,味道亦唔错🍣甜虾,粒贝甜虾肉质细绵,味道甜美;粒贝味道爽口清甜,有咬口🍣樱煮八爪鱼食落充满八爪鱼嘅鲜味,煮得

🍣海胆汤叶
🍣岩蚝
🍣石门鲷
石门鲷肉质爽口,食落味道清新不油腻,包住味道鲜甜嘅赤海胆
🍣初鲣鱼
肉质有弹性,味道较清淡
🍣深海池鱼
鱼肉鲜嫩肥美,脂厚油香,鱼油甘香细腻
🍣蜜柑鲷
食落唔单止冇鱼腥味,而且带有淡淡嘅蜜柑味,味道好特别
🍣帆立贝
帆立贝肉厚实,口感嫩滑
🍣障泥乌贼
鱿鱼切得厚薄适中,质感软韧,入口滑溜脆爽,味道甘甜
🍣地金目鲷
🍣毛蟹
蟹肉的鲜嫩鲜甜,但食落有少少蟹壳
🍣大拖罗
🍣龙虾天妇罗
🍣甜虾,粒贝
甜虾肉质细绵,味道甜美;粒贝味道爽口清甜,有咬口
🍣樱煮八爪鱼
食落充满八爪鱼嘅鲜味,煮得好入味
🍣海胆卷
师傅用紫菜包住口感软滑嘅海胆,食落每一啖都有海胆
🍣静冈蜜瓜
蜜瓜果肉劲滑,香甜超级多汁
🍣龙虾面豉汤
加入左龙虾头煮成嘅面豉汤好有鲜味
☕虹吸咖啡
今次试左只衣索匹亚咖啡,咖啡味唔太浓岩晒我,摊冻少少饮,果香味更突出
☕呢间餐厅会定期更换咖啡menu(1个月至6个星期左右),佢地通常会拣啲优质嘅咖啡豆,例如系参选或者得奖嘅咖啡豆

😜总括黎讲,今餐饭真系好高质,食物嘅品质都好高,有机会想试埋呢间餐厅嘅铁板烧!

❣️铜锣湾谢斐道477-481号肇明大厦2楼
2021-06-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
$2000
  • 深海池鱼