2018-09-25 2464 浏览
无意中行入呢条街,经过见到舖面同我日本见到嘅差唔不多,仲要入面职员貌似日本人,价钱都十分亲民,于是就同朋友试下啦。我好快已经决定左要牛筋乌冬,朋友要豚肉拉面。两碗上抬非常惊人,好大碗呀!牛筋乌冬无令我失望,超好食!牛筋非常柔软,眼见厨师将牛筋加入少少酱油放入铁锅入面一个熬住,十分入味,入口即溶。而汤底系昆布清汤,不腻。呢度所有拉面同日本一样自行选择硬身定淋身嘅面质,加葱加旦之余。朋友嘅豚肉拉面,汤底十分浓郁嘅猪骨汤,见到厨师厨房有一筒好大嘅铁锅,入面满满猪骨,相信一直熬住。豚肉好大片,肥瘦岩岩好。至于炸牛肉饼,略为干身,有少少炸焦左。但入面嘅牛十分浓嘅牛味,即我个人觉得嘅苏味。钟意好牛嘅牛肉会好喜欢。虽然佢炸焦左少少,但食唔出有苦涩味,加上章鱼烧汁,味道都唔错。鸡翼炸得岩岩好,非常香口!但因为面太大碗,两个女人最后食剩左一只⋯基本上老公负责厨房,老婆负责楼面,一个宾宾负责洗碗,整间舖就系咁简单。日本人服务态度唔洗讲啦,好呀!如果胃口细嘅人唔好叫咁多小食,真系好饱!

牛筋乌冬无令我失望,超好食!

而汤底系昆布清汤,不腻。

如果胃口细嘅人唔好叫咁多小食,真系好饱!

2018-09-23
庆祝纪念