2013-05-09
今晚去陳勤記用埋最後果張團購Coupon。上篇食評已經介紹這裡的環境,今天只集中品評食物。鹵水鵝脾肉$138上次食鵝脾肉覺得太肥又多骨,今次一早決定要番鵝片,點知八點已經沒有鵝片,十分失望;食潮州菜點可以唔食鵝??給果都係再次食鵝脾肉。陳勤記鹵水汁不用多說,夠入味,而且鹵水不是只有鹹味。這裡的味道較傳統的淡一點,切合香港人口味。鵝的肉質好,可以見到肉好似係一層層,好有咬感。肉身肥瘦均勻,今次的鵝脾肉脂肪及骨比上次小,比上次更口味。沙爹豬頸肉炒芥蘭 $68上次食沙爹牛河,味道令人回味。今次轉了豬頸肉,味道都幾夾;豬頸肉口感煙韌有肉味,份量多,唔錯。芥蘭大大條,最重要沒有令我討厭的苦澀味。沙爹是這個菜的靈魂,味道香又惹味,正!咸菜胡椒燉豬肚 $38胡椒味好重,飲左一半頂唔住,好辣~ 飲完個身好暖豬肚好爽口,沒有豬蘇味,唔錯鹵水鵝腸 $68清洗夠干淨,脂肪都沒有;鵝腸入口爽口,沒有內藏的”蘇結”味。反而鵝腸盡吸了陳勤記秘製鹵水汁的味,正!但這裡鵝腸唔知好多都打結...?韭菜鵝紅 $38不食豬紅的我,當然這裡的鵝紅都不會嚐試。老公意見:鵝紅 質感煙韌,但不夠結實;汁稀,唔夠熱;整體味道一般這裡
上篇食評已經介紹這裡的環境,今天只集中品評食物。
鹵水鵝脾肉$138
芥蘭大大條,最重要沒有令我討厭的苦澀味。
沙爹是這個菜的靈魂,味道香又惹味,正!
咸菜胡椒燉豬肚 $38
豬肚好爽口,沒有豬蘇味,唔錯
鹵水鵝腸 $68
反而鵝腸盡吸了陳勤記秘製鹵水汁的味,正!
但這裡鵝腸唔知好多都打結...?
韭菜鵝紅 $38
這裡客人不太多,可以舒舒服服慢慢食;正因為人少,服務員態度懇切,服務到位。
食物質素中上,特別是鹵水食品,但價錢略貴。
下次再有團購會跟家人再去幫襯!