2022-12-26 1707 浏览
一般人去九龙城多数都系为左去食泰国菜 又或者食完泰国菜去食下糖水 行下D小店寨城公园咁样 而呢间位于城南道 九龙城唯一一间正宗的印度咖哩王 其实系笔者识得有人食左超过二十年 而对呢间野食正宗程度无得坛 而灵机一动 趁住圣诞节想出去食下好西 先走黎第一次试下呢道D印度野 毕竟笔者平日好少可食印度野 认认真真食一餐印度菜已经系讲紧好几年前系新加坡食印度菜 所以一于就黎试下呢道D咖哩 可以话赞不绝口 笔者夜晚大概7:30 黎到 全场满座 由于无book枱 系餐厅外面等左几个字先有位 其实餐厅一眼就望晒 坐到最多30人左右 三位侍应都系印度人 其实见佢地要兼顾楼面传菜落单 其实比少少耐性等下位都值得 佢地好好服务又敬业 最紧要系野食好食 食得印度野少不免食咖哩 biryani 薄饼 之类 其实menu里面不论咖哩炒饭薄饼小食都有好多选择 咖哩配料选择上有唔同种类香料同肉类/海鲜的配搭 总有一款系适合 笔者一行两人 叫左牒chicken masala butter nann onion nann mutton briyani 加埋samosa 同甜品 我可以话分量其实好大份 价钱唔贵好抵食 落单

前菜胡椒脆饼

笔者一行两人 叫左牒chicken masala

落单大概等三个字左右 上左一份每台都可以免费食的胡椒脆饼前菜 配搭有薄荷酱 辣椒酱 同酸洋葱 点起唔同酱料加上胡椒脆饼个种crispy同胡椒香 三大片脆饼免费咁食可以话系好抵食

之后上左三件samosa 应该系全场最普通的一道前菜 其实笔者觉得佢好食的 馅料有薯泥洋葱跟淡淡的咖哩 加上个samosa 的面粉脆香 其实显得个samosa 好饱满

之后黎到成个晚饭的重头戏 系鸡肉咖哩 mutton biryani 同两大份nann 总共有八件

每份nann 都系讲紧廿零蚊就有四大件 好抵食

每样野食都好大份 咖哩香料味到好足够 有一定的辣味 鸡肉煮得好嫩 又有好多件 D nann 里面有好简单的配料 但系似乎因为人手猜 每件nann 都好松软 好有咬口 点咖哩送鸡肉 好好食 去到尾成盘咖哩全清

个mutton biryani 用D印度米炒粒粒分明 色香味俱全 羊肉用好浓厚的羊味 有好多件羊腩配搭D炒饭同酱料香 牒饭两条友食其实都真系几多下 真系炒得好香 味道层次劲丰富 真系好正宗

虽然食到最后都好饱下 但系朋友仔大食鬼 见到甜品有D奇怪的选择未食过 一于叫左牒 印度雪糕 其实粉红色酱料应该系一种印度花提出出黎的调味 黄色雪糕食落去硬硬地似系餐厅自己手作 食落去有D芒果味同炼奶味 里面仲包括埋开心果 其实都好鬼得意 食落几有惊喜

最后都食左差唔多个半钟 印度先生们招呼好周到 好照顾D客人 野食热辣辣食物香料好正宗 价钱可以话系九龙城 又或者系香港其他印度餐厅比较黎讲算经济实惠 虽然餐厅有加一 但系分量对于两个人其实足够有余 加上前菜胡椒饼系免费食的 其实睇翻都唔一定要叫咁多野食其实都已经好够食 呢个印度菜圣诞饭 我同朋友都食得好滋味好满意 点都会觉得之后变成一间黎亲九龙城都帮衬的餐厅

总结一下餐饭
甜品 $32
加埋免费胡椒脆饼
总共加一 $372 平均每人食左$180 左右
其实食少个甜品同小食 相信每人 $150 都够晒有突

相信系尖沙咀重庆食印度野或者九龙城其他泰国菜落楼价钱起码每人要 $200 起跳
呢间印度菜 抵食到爆
一定再帮衬

2022-12-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
庆祝纪念