2019-07-16 72 浏览
和女朋友慶祝生日,book佐係銅鑼灣的「鐵人旨花」食距ge 日本菜。我地揀佐食廚師發板,姐係師傅會用當造ge食材去創作一d菜式比我地食!首先前菜係一d開胃菜,有螢光魷魚,鮮番茄上面加佐dd鹽,再黎係一道紅酒煮ge安康魚肝,我自己就比較鍾意安康魚肝。之後黎ge係 新鮮經過處理ge八抓魚吸盤加佐d 柚子碎,口感爽脆,好特別。之後係刺身。有赤貝、沙碟魚切薄片,師傅會提我地由淡味開始去食起,品嚐食物最鮮ge味道。再黎有燒魚同燒中toro腩。之後黎係新鮮ge龍蝦!師傅會係我地面前將龍蝦處理成龍蝦刺身,可以加wasabi食,但我自己鍾意乜都唔點,食距原汁原味!好正真係!!白蝦壽司 白蝦用佐虎山縣ge,細細仔,但一件壽司上面用佐好多隻,上面再加海膽,白蝦蝦味好濃郁。深海池魚壽司 油份好多 而且有口感。北寄貝「燒」 口感 海水 貝味重地金目鯛壽司 都係油分好高。 池魚壽司 加佐北海道ge三色漬,同小小唐辛子,所以味道濃dd。赤陸魚 肉質好嫩滑,而且魚味濃。最後係一件右口魚壽司,爆油脂 。拖羅油 海膽杯,呢個海膽杯用toro去燒d油份出黎去撈飯,極邪惡,好好味。最後係一個龍蝦湯同甜品自家製ge柚子雪芭。

首先前菜

之後係刺身

再黎有燒魚同燒中toro腩。

深海池魚壽司 油份好多 而且有口感。
北寄貝「燒」 口感 海水 貝味重
地金目鯛壽司 都係油分好高。
赤陸魚 肉質好嫩滑,而且魚味濃。
最後係一件右口魚壽司,爆油脂 。

最後係一個龍蝦湯同甜品自家製ge柚子雪芭。