2018-01-28 60 浏览
今日去開紅磡附近工作,放工時見肚餓,想食下麵,行下行下見到拉麵天王,被它的日式裝潢吸引就入去試下。那時是晚飯時間,餐廳已坐滿9成食客,我睇下餐牌,有幾款拉麵選擇,但見到限定天王時,想試下,問了職員限定天王有2款,一款是黑椒拉麵,另一款是麵豉拉麵,我就選擇了麵豉湯底。為了滿足客人不同口味,點餐紙都有麵質、味濃度等不同程度選擇,十分細心。拉麵一出十分吸晴,因為有粒大帶子,上面仲鋪了黑松露醬,我二話不說就一啖食左,相當新鮮,無腥味,而且口感唔錯。拉麵上的溫泉蛋煮到恰到好處,有流心,充滿日本風味,講番湯底,味噌味濃,唔太油,同拉麵好夾,麵質我選擇普通硬度,好好食,而叉燒有2塊,肉質軟身,有豬味,同麵豉湯底好配,好好味,成碗拉麵質素好好,無論湯底、麵質,很高質,加上栗米粒,帶有清新味道。另外,我還叫了芝士年糕,我一咬下去,芝士有少少拉絲,芝士味剛好,年糕很有咬口,正!飲埋支裝可樂,成餐飯頓變完美!

飲埋支裝可樂,成餐飯頓變完美!
2018-01-24