餐厅: 富临饭店阿一鲍鱼
资讯:

2017-05-15 12028 浏览
阿一呢个名,细细个睇电视时成日都见佢卖广告。不过从来都未食过,今次都系第一次嚟食由於世伯生日,所以我地一行六个人一於食好啲,叫咗个阿一鲍鱼豪华宴(半席)。先嚟富临四小碟,虽然叫小碟,份量都唔算细。呢碟烧汁牛坑腩片炆得唔错,油花分布平土均,食落一啲都唔韧,食落好软熟。椒盐鲜鱿食落唔油腻,外层松脆之余,入面仍然保持到鱿鱼嘅爽滑!呢个卤水珍肝荳腐相对前两个前菜嚟讲,比较普通,同一般潮州店食到嘅差不多,无乜惊喜!松茸菰鹿茸螺头炖汤超足料,味道好鲜甜,饮得出真系煲咗好耐,唔系沟水之後到鲍汁辽参扣鹅掌菜胆拌,鹅掌炆得非常软腍,近乎入口即溶;而海参入口爽口、富有弹性,好容易就可以咬断嚼烂,啱晒老人家食。呢条东星班又系抵赞嘅,蒸嘅时间恰度好处,系啱啱熟嘅状态。肉质嫩滑,唔洗一阵就比我地食清光!鲍汁辽参扣鹅掌菜胆拌好啱老人家食,鹅掌炆得超腍,近乎入口即溶!而辽参就爽滑有咬口,配埋个鲍汁,令到味道再升高一个层次之系系烧云腿鸽蛋龙虾球,请恕我学识浅薄,咁大个女都系第一次食鸽蛋,一开始食以为只蛋唔熟,所以蛋白系半透明。但切开中间一睇,发现蛋黄系熟嘅!正当我地好奇紧厨师点煮,先可以令到蛋黄熟,而蛋白唔熟嘅时候,

之系系烧云腿鸽蛋龙虾球,请恕我学识浅薄,咁大个女都系第一次食鸽蛋,一开始食以为只蛋唔熟,所以蛋白系半透明。但切开中间一睇,发现蛋黄系熟嘅!正当我地好奇紧厨师点煮,先可以令到蛋黄熟,而蛋白唔熟嘅时候,伯母就开始讲,原来鸽蛋熟咗就系咁嘅样
蛋白会系半熟明嘅!哈哈!真系大乡里出城

鹅肝焗蟹盖入面超多蟹肉,除咗蟹肉外,仲有洋葱、蛋、芝士,食落味道好融洽,唔错!

富临脆皮鸡无乜特别,基本上都系酒楼菜,味道中规中矩 。

最後当然又系美点双辉,由於太饱,我已经食唔落,不过佢地话味道都OK嘅,唔差!

总括而言,成餐饭世伯都好满意,唯独价钱确实有啲偏贵,但一年一次嘅生日饭,开心就无所谓吧
庆祝纪念