2017-07-09 584 浏览
同老婆經過呢間鋪頭,十分好奇!因為好少食閩南嘢。間鋪好細,唔知有冇得堂食。裝入去見到有三張細枱,就入去試吓。睇個menu有不少唔知係咩嘅菜色。老婆想試滷麵。咁啱廚房整緊滷麵(廚房啱啱喺老婆身後),店員就指俾我地睇又講解係d乜。我見另一張枱放住一堆五香卷,以為係陳意齋果類嘅蝦子扎蹄,所以叫咗。另外叫馬嘉浭湯和雞蛋蚵仔煎(因店員話好食過台灣d蚵仔煎,咪試吓!)d湯好結身,有d蚵仔喺裏面,不過不失同我想像好大出入,一定唔係陳意齋類型,因為完全唔知佢係炸。都好脆口,有少少五香味,都係不過不失湯都有魚味和炸蒜味。魚肉都鮮甜,睇得出係喺條魚拆出嚟,唔係魚膠。湯內仲有絲瓜。果然同台灣唔同。我喺台灣食果d一pat pat好似鼻涕咁,呢個口感完全兩回事。佢落咗好多蒜,好香口,唔駛點醬都好好食!店員猛推海蜇,下次有機會再嚟試菜

滷麵

d湯好結身,有d蚵仔喺裏面,不過不失

自製牛香卷

馬嘉浭湯

雞蛋蚵仔煎

店員猛推海蜇,下次有機會再嚟試菜
2017-07-05
雞蛋蚵仔煎