2022-02-23 1956 浏览
光顾留家厨房,一定要有准备,由于全部都系心机菜,所以订位嘅时候已经订埋菜式。镇店之宝留家烟熏鸡,据称用足 100 日大嘅靓鸡先以卤汁浸熟,再用片糖,甘蔗同干玫瑰花蕾烟熏而成,平时最钟意食烟熏食物嘅我当然觉得劲正,一放入口就闻到朕烟熏香味🤤。另一样我觉得好好食嘅系留家叉烧,据称系采用较为罕有嘅梅头咀,并以廖孖记酱料腌制,即叫即烧,肥瘦均匀,蜜汁香甜肉味浓,仲有我最钟意嘅㶶边,💯分。虾子柚皮平时好少食,今次一食又系爱上,两大块柚皮炆得好腍,差啲入口即溶,据闻系用金华火腿鲜鸡汤炆,难怪咁入味;芡汁口感偏稠,入面有我最钟意嘅虾籽,好正。冬瓜盅又系我嘅至爱,用料丰富,汤汁鲜甜,饮一碗其实唔系好够喉😂。梅菜蒸芥胆又系第一次食,重点系咸香嘅梅菜,芥胆反而变咗配角。最后系制作劲需时嘅太史戈渣,呢个原本系北京街头小吃,主要以上汤,鸡蛋同粟粉制成,食落味道有啲似玉子豆腐,几特别,但唔算得上好好食。值得一提系呢度嘅白饭,同伴话系用好贵嘅日本电饭煲煮,特别好味,我唔系饭控,其实唔太食得出个分别😂。