2021-03-23 459 浏览
位於铜锣湾和湾仔交界的小小Cafe,如果唔系呢区返工,都未必知道呢一条後街新开左呢间小店。我就因为朋友介绍,呢一日又出开铜锣湾,就跟住地图同地址搵,过左鹅颈桥再行过两条街左右就到啦~骆克道满布大小家俬舖,三湘大厦的大门口虽然处於大街,但Hide & Seed就系大厦嘅後街,一系穿过大厦的lift lobby一系就行谢斐道直接入铺~门面简约的装修,真的是Hide in backstreet 不太起眼随时行过左都唔知。进店时11点左右,平日的这个时段人流不多,商厦的客人大概还在楼上埋头於工作之中。难得放假偷得半日闲,我就悠闲地来一个brunch,品一品啡,试一试朋友推荐的牛角包~~饮品方面选择都几多,连我最爱的Dirty都有~~不过见佢仲有自家独创的appleccino (苹果汁沟咖啡,真系亏佢地谂得出?!)同pineappleccino~(因为我唔锺意菠萝嘅,所以不在选择之列)一心黎试朋友介绍的牛角包,但呢日无食早餐有D饿.... 系counter前的小柜见到D Scones都好吸引.....问返店员有咩推介,原来除左牛角包,就系推介d Scones~~~~尤其系 Earl Grey味道

饮品方面选择都几多,连我最爱的Dirty都有~~

问返店员有咩推介,原来除左牛角包,就系推介d Scones~~~~尤其系 Earl Grey味道的~~~
经过一整年减少出外,Cafe都真系去少左好多,Scones更加系数唔到几多年无食过,难得嘅机会梗系叫埋黎试多两样~

食物需要处理一下,所以咖啡先上。
Appleccino
喂,一睇就知杯 Appleccino系不得不打卡架啦!
层次分明仲唔系港女至爱?
咁当然,打完卡,味道先系最实际。
冻饮的咖啡沟青森苹果汁,闻一闻,咖啡的香味绝对无比苹果汁盖过。
从来无谂过咖啡同果汁呢个组合,意外地苹果甜甜酸酸的味道同咖啡系咁夹。
咖啡的酸味隐藏在苹果香之中,甜甜的味道又取代了落糖水的必要。
一路慢慢品嚐,饮到最底仍然有一种很fresh很chill的感觉。

Croissant & Scone

咖啡上左无耐,热辣辣嘅pastries 都登场了~!
牛角包果真名不虚传,外皮异常香脆,内里层次分明口感烟"籾",又香又唔会觉得油腻。
因为坐系Bar台,之後其中一位店主有介绍返,原来牛角包系小店由面团状态直接烘焗。
本来随便烘焗也已经很香脆,但佢地仲自己 trials & errors试出左自己独特的方法令牛角包更香脆~!
(至於系咩方法,大家有机会就去帮衬下再试下睇下佢地会唔会讲啦~哈哈)

Scone (Earl Grey)

食完小小咸多多脆的牛角包,就黎试少少甜的Scone^^
以往食Scone最怕系太厚太滞,一切开个scone,就知唔需要担心呢一样野啦~
内层松软,唔会一旧粉咁,绝对唔惊会顶胃。
Scone本身的口感系其一,我最锺意呢个Scone嘅地方,当然系浓郁嘅earl grey味

有图有真相,睇到d 大大块嘅 Earl Grey 茶叶碎,完全不用怀疑茶香的来源。
跟左小小的cream ,令整体的口感更滑更易入口,cream的味道不太强,也不会盖过scone本身的味道~真心值得一试~

在商业大厦林立的闹市之中,这里虽然空间不大,但与繁嚣的街道相邻却变成一个隐世的corner。
假若坐在向街的bar台,大概还可偷闲进行一下人间观察,或空想一下寻找一下属於自己的sparks。
若是在附近返工的人,大可来外卖一杯一饼,顺道跟店主交流一下对 咖啡和 pastries的热爱。

今次无缘试的lunch combo~~唯有留待下一次的机会~~~☆
题外话/补充资料: 小店新开暂时好似只开一至五日间时段,但听闻黎紧会试开星期六等区外人周末都可以黎试~~
2021-03-23
$95 (早餐)
Appleccino
Croissant & Scone
Scone (Earl Grey)
  • scone
  • croissant