2022-05-07
講起長洲飲品店,近年一定少不了呢個主打乳酪飲品嘅「長洲角酪」啦🤪佢啲靚靚飲品打卡一流就梗架啦,店內個幅「長洲港鐵站」紙皮石牆都唔可以錯過啊!角酪標榜自家製作乳酪配新鮮水果,除咗乳酪飲品外,仲有水果梳打同果花茶!🔹莓莓角酪🍓($38) 呢杯少女心爆棚嘅莓莓角酪應該係角酪嘅招牌之一啦! 杯身放咗兩塊士多啤梨,淡粉紅色嘅乳酪夠哂靚😍 平時飲水果飲品最怕就係飲到「水果味」飲品(即係話用水果整但其實係用果漿🙃) 角酪嘅飲品就唔係呢,飲得出真係用純水果👍有啖啖果肉同水果香味 🍓味好夠,味道唔假又唔太甜,飲完個口仲keep住有陣🍓味🤣 除咗有🍓嘅果肉口感外,仲有紫米係底,煙煙韌韌咁 正!🔹櫻花角酪🌸($45) 呢杯飲品係期間限定,見到店外幅圖好吸引就毫不猶豫揀咗😂 攞到手之後雖然同幅圖有啲出入但味道都無令我失望 因為用咗鹽漬櫻花同天桃,所以飲個陣會有鹹甜交雜但又唔會互搶味 好清爽〜 總結:今次飲嘅兩款飲品都唔會太甜,飲哂都唔會覺得膩/喉嚨好辛苦。如果想叫少甜,舖頭都有呢個選擇嘅(btw櫻花角酪已經調好咗味所以就無得叫少甜
🔹莓莓角酪🍓($38)
呢杯少女心爆棚嘅莓莓角酪應該係角酪嘅招牌之一啦!
杯身放咗兩塊士多啤梨,淡粉紅色嘅乳酪夠哂靚😍
🍓味好夠,味道唔假又唔太甜,飲完個口仲keep住有陣🍓味🤣
除咗有🍓嘅果肉口感外,仲有紫米係底,煙煙韌韌咁 正!
🔹櫻花角酪🌸($45)
呢杯飲品係期間限定,見到店外幅圖好吸引就毫不猶豫揀咗😂
攞到手之後雖然同幅圖有啲出入但味道都無令我失望
總結:
今次飲嘅兩款飲品都唔會太甜,飲哂都唔會覺得膩/喉嚨好辛苦。如果想叫少甜,舖頭都有呢個選擇嘅(btw櫻花角酪已經調好咗味所以就無得叫少甜啦〜),幾搞笑嘅係收據上面寫飲品嘅甜度唔係平時嗰啲全糖啊半糖,而係「同你一樣甜」、「幾甜都無你咁甜」、「真心甜 講緊你」etc🤣連收據都咁口甜舌滑得唔得架〜🤫
以為佢只有飲品?NONONO 角酪仲有卷蛋(名為「角酪卷」)好似好吸引咁,不過我地食都好飽就無試喇,下次再試!
🔖角酪 𝗖𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗮𝘂 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿
📍長洲新興街78號地舖