2022-09-07
📍 長洲慶發記重要嘅嘢講3️⃣次,必買‼️必買‼️必買‼️之前聽朋友介紹推介話去長洲一定要買長洲慶發記做手信‼️,咁岩踩單車🚴就經過見到呢間舖頭,咁就梗係即刻買嚟試吓啦,我哋三個人買咗三罐,大鑊飲完返唔到轉頭,佢哋舖頭選擇超多仲要所有嘢飲都超級抵飲,好解暑☀️夏天飲一流👍👍,最後我哋三個人差唔多買咗成15罐返屋企😂😂,阿爸阿媽都話好飲咁就掂,重點係佢哋啲嘢唔會好甜,想知我飲咗咩就繼續留意睇落去啦👇 📌碼頭行過去2分鐘嘅咋—————————————-————📌大部份九成嘢飲都係$20 有啲好似仲平添🤫🤫—————————————-————👅 芋泥西米露 $20👅 紫米西米露 $20呢兩個西米露就一齊講啦,如果兩個比較我個人就比較鍾意芋泥西米露多啲❤️,雖然兩個都好飲但係佢個芋泥真係好正好厚身😂😂,椰汁唔會好甜甜度適中,但講真飲完一罐都幾飽肚㗎😉,佢一罐差唔多係出邊一碗半嘅糖水份量囉—————————————-————👅 芒果楊枝甘露 $20係呀呢個又係$20😂,出邊一碗楊枝甘露都$40啦,完全係滿滿嘅芒果同埋西米,味道就無乜特別,都係大家想像到楊枝甘露嘅味道,不過我覺得佢嘅楊枝甘露就比較奶身啲,都好飲嘅
重要嘅嘢講3️⃣次,必買‼️必買‼️必買‼️
📌碼頭行過去2分鐘嘅咋
📌大部份九成嘢飲都係$20
有啲好似仲平添🤫🤫—————————————-————
👅 芋泥西米露 $20
👅 紫米西米露 $20
👅 芒果楊枝甘露 $20
係呀呢個又係$20😂,出邊一碗楊枝甘露都$40啦,完全係滿滿嘅芒果同埋西米,味道就無乜特別,都係大家想像到楊枝甘露嘅味道,不過我覺得佢嘅楊枝甘露就比較奶身啲,都好飲嘅各有各喜好,係呀同埋佢嘅西米好煙韌好有口感好好食
👅 極上椰青凍 $20
行到熱死嘅時候我估飲呢個係完全可以解決一切☺️,重點係佢個椰青凍,椰青凍其實係椰青啫喱,一路飲嘅時候好有口感,配合埋椰青汁好消暑啊,都好特別我覺得呢個好少人會用椰青汁做啫喱跟住整嘢飲
—————————————-———
👅 濃厚凍腐竹 $18
係呀你無睇錯啊$18呀‼️,完全唔同出邊嘅腐竹雞蛋糖水,呢個係濃郁10倍嘅版本,一飲落去成口都係腐竹,同埋完全唔甜呢個老人家都適合,佢哋應該幾鍾意—————————————-————
👅 紫薯芋泥奶凍 $18
呢個我覺得相對上就比較普通啲,係有芋頭同埋紫薯嘅味道不過唔濃,奶味亦都唔重,唔需要試