2022-09-08 615 浏览
長沙灣、深水埗出左名節日裝飾又多又抵,就黎到中秋,所以出左黎睇下有冇得買傳統燈籠、小朋友既燈籠。未開始行,就去左食野先,唔知點解最近有種打邊爐既心!可能果天要我草定堆脂肪過冬😂。我就揀左間全牛既火鍋餐廳⋯ 二人火鍋套餐果湯底用牛骨熬左好耐,淨係清湯都牛味好濃。果套餐包左幾個部位既牛肉、幾款新鮮蔬菜(娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、芋絲)、炸魚皮、麵食(稻庭烏冬、公仔麵),仲有飲品。另外仲嗌左一份加拿大艾伯塔牛側胸肉。 - 牛肉 -⦁匙柄:牛下肩胛肉,油脂較少,肉質嫩滑淋身,食落仲有陣陣奶香味!我就鍾意尼款多D❤️⦁澳洲五花趾:牛後腿肌腱最中心既部份,紋路肉見睇都幾明顯, 口感爽脆,牛肉味好重。⦁ 牛駝峰:牛朴肉後端,即係頸背既肉,有少少筋,油香同肉味既比例恰到好處。⦁安格斯橫隔肌:每隻牛先得2小塊,牛味比起其他濃好多。⦁加拿大艾伯塔牛側胸肉:油脂味好重,介乎於淋同爽之間,口感嫩滑。朋友就鍾意尼款。✨ 餐廳除左可以食唔同部位既牛之外,我仲見到午市既飯餐都幾抵,一個飯都只系$38,平平地又可以食飽飽,抵啦!最後,朋友指定要我提一提,果炸魚皮超級脆,仲要冇油膉味!👍🏻

二人套餐

- 牛肉 -
⦁安格斯橫隔肌:每隻牛先得2小塊,牛味比起其他濃好多。
各款部位既牛

2022-09-08