餐厅: 八月茶室 (元州街)
资讯:

2023-02-19 529 浏览
在长沙湾工作嘅朋友,话最近发现咗一间餐厅,好快就成为佢嘅饭堂,今日约佢食饭,一于去佢个“饭堂”茶室光猛宽敞,坐得挺舒服;位置虽处老区,但座上客人多为年青斯文一族,也有带上老人家的孝顺仔女;环境颇为清静!难怪朋友话就算日日嚟,都可以食到唔同嘅嘢;打开餐牌,选择真的好多,都唔知点咩食好,所以全权交俾朋友发办!估唔到佢嘅首选系酸菜鱼,更估唔到系呢盘酸菜鱼真系好好味道、仲好地道!汤头十分鲜甜,但又有酸菜的酸,同指天椒的辣,及蒜的香,实在非常之夹,呷啖之后唔舍得停口!鱼片切得大块又够厚的,大厨的刀功实在抵赞,生熟程度又控制得好好,超级嫩滑弹牙,食完一片又一片唔停得!不枉冠上“招牌”两个字碟咕噜肉其貌不扬,但咬落便知龙与凤!外皮炸得酥脆、肉质嫩滑入味,挂上酸酸甜甜嘅汁,系我食过最好味嘅咕噜肉之一!家常小菜土鱿马蹄蒸肉饼,绝对做到阿妈嘅味道,肉鲜马蹄脆土鱿香,有家的感觉!用超级足料嘅XO酱炒河粉,惹味非常,河粉炒得干身唔油,条条都沾上XO酱,切条嘅猪颈肉脆口又甜又惹味,配合得相当出色!心中决定,以后凡到长沙湾食饭,无论咩月份都好,八月都系首选!,
今日约佢食饭,一于去佢个“饭堂”

招牌酸菜鱼

不枉冠上“招牌”两个字
碟咕噜肉其貌不扬,但咬落便知龙与凤!
自家制咕噜肉

土鱿马蹄蒸肉饼