2023-05-28
適逢五月有大埔友生日 我再搭上往大埔嘅覓食之旅 上網搵到間叫《燚》嘅鐵板燒Omakasa 可以做到零負評!? 到底喺點樣嘅餐廳可以做到人見人愛?等我試個究竟 🤔 📅 探店行動:20/5/2023 星期六 1330 🕜 人數 2️⃣《燚》喺一間隱藏喺住宅巷仔入面嘅小店 兩道有質感嘅木門 好易認 店面大約容納到15人左右 午餐menu有三個鐵板燒set可以揀 入門$688 極品$1088 同 珍稀$1388 抱住一試究竟嘅心態 當然喺嗌入門級嘅試一試水溫先 🙃--------▶️ 煙三文魚蔬果沙律 🥗➖️ 煙三文魚唔似坊間嘅重鹹 仲保留到本身嘅鮮味 配埋菠蘿同黑醋泡沫醬 酸甜醒胃 ✅️▶️ 冰鎮鮑魚➖️ 酒香對比鮑魚嘅鮮味更為突出 鮑魚本身Q彈嘅口感仲保留到 ▶️ 鐵板海鮮兩品 🐟 🦪➖️ 香燒白鱔:白鱔煎到到微微焦香 火候啱啱好 肉質軟嫩 用鹽輕輕調味 足夠帶出鱔本身嘅鮮甜同油脂感 唔錯 ✅️➖️ 蒜蓉燒鮑魚:金黃微焦嘅飽魚Q彈肉嫩 蒜蓉醬味道溫和唔會好搶 喺出色嘅搭配 ✅️➖️ 香燒聖子伴蘆筍:不得不說配菜蘆筍爽嫩清甜無渣 比起主角聖子嘅鮮味 來更有驚喜 ➖️ 牛油黑松露帶子:帶子熟度剛好唔韌 有淡淡牛油同黑松露
抱住一試究竟嘅心態 當然喺嗌入門級嘅試一試水溫先 🙃
--------
▶️ 煙三文魚蔬果沙律 🥗
▶️ 冰鎮鮑魚
▶️ 鐵板海鮮兩品 🐟 🦪
➖️ 牛油黑松露帶子:帶子熟度剛好唔韌 有淡淡牛油同黑松露香嘅加持 味道豐富
▶️ 肉類一品 🥩
➖️ 黑毛豬:同樣做到外焦內軟 緊緊熟 無一般豬肉嘅"臊"味 配埋個牛油醬汁 喺個幾清新嘅配搭
▶️ 蛋炒飯🥚🍚
➖️ 粒粒分明軟硬適中嘅珍珠米 x 紅蘿蔔碎 x 葱花 x 煎蛋碎 喺鐵板上來回翻炒 爽身有鑊氣 簡單嘅配搭 鹽輕輕嘅調味 配搭牛同豬柳一絕 ✅️
▶️ 菊花豆腐味噌湯🥣
➖️ 豆腐絲喺味噌湯入面散開 如一朵盛放嘅白花 視覺上加分 如果味噌湯可以濃郁啲 配合清淡嘅豆腐 風味更佳
▶️ 十勝紅豆吉士法包 🍮
▶️ 啤酒 (Kirin + Inedit)
➖️ 店員推介 口感順滑清爽 味道溫和 同海鮮/肉都幾夾 值得一試
--------
💳 最後埋單$1718 (人均 $859)
廚師全程會按照你嘅進度上菜 無負擔 食材新鮮 環境私密 幾啱情侶約會 budget鬆動嘅你們不妨一試 😉
🪖戴返頭盔先 Omakase嘅味道會隨住廚師嘅心情同食材嘅質素可升可跌☻️ 以上嘅食評只代表我今次嘅體驗 唔排除你會有一個不一樣嘅感受👋🏻