呢幢大厦一向都多野食,事隔几年有啲餐厅都转左手,之前都食过呢幢既麻辣火锅、海鲜火锅,就留意到多左间四川麻辣菜,一睇就知啱口味!所以唔争在择日黎试埋呢间!呢度既格局好中式菜馆,招牌用毛笔字题字、圆台、瓷碟茶壶等等,连个名叫做四姐川菜!呢度划一收费$340一位,按人头而分配可以叫几多款凉菜及热菜,最后仲会炒一碟清菜,越多人就叫到越多菜,我地只得2个人,都可以叫到2款凉菜+3款热菜,再加一碟清菜,都可以试到好多野!凉菜选择当中都有好多辣既小食好似唔错,例如口水鸡、夫妻肺片、青椒皮蛋等等,D辣椒既味加红油应该好正,不过佢好多野都唔食,我地就拣左蒜泥白肉仲有招牌四川凉面,都好大份呀!见好多台都叫左呢款四川凉面,相信应该唔错,顶部铺左一堆辣调味酱,加左雪菜、好多葱、醋等等,拌好后食落味道好开胃!面属于幼蛋面咁既口感,唔会太淋,调味非常衬,麻辣得黎好香口,又有配料既咬口,好抵食!系比较辣既凉菜之一!呢度蒜泥白肉比其他食店用得更多红油更少蒜泥,但咁样更增添佢既香气!白肉唔肥,切得好薄更加吸收到酱汁既味,咪睇佢呢个汁好红,其实系最唔辣果碟,少少麻香又有D甜甜地,有蒜香亦令到白肉好香口。跟住到3款小菜,云

招牌四川凉面

蒜泥白肉

跟住到3款小菜,云云选择当中拣左鲍菇炒片片鸭、招牌重庆水煮鱼、重庆辣子虾,其实仲有好多款都想试,事关食辣真系好正!

杏鲍菇炒得好爽,而片片鸭就用左鸭胸走鸭皮,啖啖肉,肉质唔会干唔会梅,最怕食到鸭胸食梅得太过份,呢个鸭胸你真系感觉食紧鸭肉,炒得少油清新!虽然见到有辣椒但其实唔辣的!

鲍菇炒片片鸭

呢个重庆辣子虾,虾用油爆过的,连壳都爆至脆身但未至于可以连壳食,非常香口,味亦好香,辣辣地又够干身!

重庆辣子虾

之后有主角水煮鱼!一见到颜色好靓!似足平时系国内食京川菜既卖相!用既唔系一片片既新鲜鱼而是鱼柳,因为人地唔识食有骨既鱼,鱼柳绝对合佢口味!我就钟意食新鲜鱼!辣度相当不错,麻得几正,除左芽菜,底仲有宽粉条,索晒汁好够味!呢个都几大份!可以再多1-2人share!如果用新鲜草鱼或桂花鱼就完美喇!香港好少地方揾到咁正宗既水煮鱼,辣椒感觉真系用四川黎既,煮出黎既味道都系麻、辣、香俱全!确实有实力!

招牌重庆水煮鱼

送既呢碟清菜其实都不可睇少,少油少盐但吊出菜既清甜,亦显出厨师根底功夫,呢餐晚饭食得好满足,食到都系正宗四川小菜味道,如果最后有小小甜品就更好喇!

蒜蓉炒油麦菜

招牌四川凉面