终于行完D山路,一路食嘢过来,都几饱吓,但呢间茶果店都系让人眼前一亮。早前听过刚刚嚟过南丫岛嘅frd介绍呢间,就埋嚟睇吓,真系都好吸引人,于是乎就一样嚟佐一件,因为我自己比较钟意钵仔糕,就又加多件钵仔糕。钵仔糕:同早前系深水埗食过嘅坤记有得挥,但坤记稍胜一筹。仁记嘅钵仔糕都好绵好Q又唔会太干,好好味。不过美中不足嘅就系糖加多佐少少,食晒成个觉得有D甜过头。甜花生碎茶果:D花生好脆好香,好有花生味,茶果嘅皮薄陷足,而且唔会太甜,很合口味。红豆馅茶果:依旧皮薄陷足,而且红豆蓉好香,磨得好滑但是又食得出红豆嘅质感,钟意食红豆嘅朋友唔好错过!眉豆味茶果:都几香,比较特别嘅就系佢系咸嘅。不过我个人钟意食甜茶果多D,就唔多做评价。南瓜红豆味:同红豆馅有少少似,但我钟意呢个嘅皮多D,可能因为佢有少少包子嘅质感鸡屎藤:一直都钟意食鸡屎藤,但系宜家市面上越来越少呢D传统嘅小食卖。今次见到都好开心,上面D花生好香脆,不过鸡屎藤本身我觉得都是落多佐糖。可以少甜D嘅。总之,对于钟意食呢一类型嘅朋友嚟讲,系南丫岛唔可以错过ga !

钵仔糕:

甜花生碎茶果: