2019-06-23
今日家姐請老豆食父親節飯,她說知道呢間店在佐敦吳松街搬左黎德成街,方便了爸爸唔使行咁遠,所以就BOOK了呢間食飯。佢呢度分左兩個時段,一段係六點,一段係八點半,我要返工收六點,所以揀左八點半呢一段時間食,因為早左少少黎到,侍應話要等到八點半先會安排入座,見佢地差不多時間開始安排上一批食客埋單同埋清理場地,都真係差唔多八點半了,我們安排座下後,家姐見老豆行左一段路都冇嘈,見佢咁乖,就獎了他一罐無糖可樂,而媽咪就叫了一支水,我們要在菜單上揀選5款海鮮及8款火鍋配料,另外每人可分到半隻蟹。點選完佢地就會陸陸續續咁上枱,見佢地係收晒所有食客啲菜單後,就有時間性同次序咁一批批咁分俾食客,因為佢係全部食客既單同時間出,在我們黎講,出得比較慢。首先上左個粥水鍋先。再黎個蟹,四個人分到兩隻蟹,我同家姐都唔食,俾晒老豆同亞媽食,隻蟹都幾大隻,亞媽話隻蟹好新鮮,啲肉一梳梳咁,好多肉。好甜。👍跟著來了海鮮類。扇貝有四隻,大隻又鮮甜。沙白都有廿幾隻,冇沙隻隻都冇沙、肉又肥厚。北寄貝都幾鮮味。鮑魚都幾大隻,唔靱。魚就用上左口魚,四個人有一條,幾滑幾甜。大尾尤係魷魚,唔算太多,但食落都一咬就斷,新鮮!食完海鮮又再
食完海鮮又再等一輪等其他配料。在等待期間,侍應拎左啲粟米,南瓜粒和芋頭粒俾我地加落煲粥水度淆粥底。
等了一段時間,配料先慢慢再出,首先有菠菜豬肉餃,個皮有點厚,食落有點,唔太好食。再來是墨丸燒,侍應拎上枱時好似魚蛋,到食落口佢有啲實實的,但入面有一粒粒食到既墨魚粒响入面,好有口感同相比平時既墨魚丸,呢款墨丸燒個墨魚味仲梗加重,誠意推介!👍
西班牙黑毛豬梅頭肉,好有豬味,薄薄的,食落唔肥。
魚片頭好有魚味,算唔錯!
炸魚皮好脆,但四個人俾既份量我覺得有點少,仲好多都好碎添,呢個要減分!
響鈴卷黎到已經係腍左,應該在廚房放响空氣中太耐,所以食落冇口感可言!👎
西班牙黑毛豬腩片,個樣似肥牛,但比肥牛甘香一點。
食到咁上下,侍應要求埋單先。埋完單可繼續食。但我們計黎計去都仲爭一樣,後來發現係個肥牛未有,所以要追單。追左肥牛先再俾錢埋單。肥牛上檯後、,我地都好快咁將碟肥牛好快咁清光,見碟肥牛唔係太肥。我冇食,但佢地就食到準準有味。
食晒啲野後,家姐就叫侍應幫我們整一整個粥底,個侍應拎左一大碗杰撻撻的粥加了入鍋入面,再加左的芫茜,菜莆,豬油渣,幫我們調好味個粥就完成了,個粥有晒頭先我們食過既海鮮既甜味,加埋啲配料,唔錯!👍
食完都差唔多都十一點了,又係離開既時候,因為佢地係由時間分配食物,所以個個食客都係食到十一點走,佢地變相可以一次過做晒清理場地既事,但對食客黎講就要等得耐一點了。下次都係最好食早啲。