2025-04-24
.銅鑼灣· 高質抵食和牛壽喜燒&海膽鍋.狸小路北海道涮涮鍋、壽喜燒、和牛專門店📍銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4號舖.➰最近天氣回暖,但係同朋友依然同無數香港人一樣都係咁鐘意打邊爐,最近發掘到依間餐廳除左有日式涮涮鍋仲有壽喜燒添,啱哂有選擇困難症嘅我地。.餐廳主打供應北海道十勝黑毛和牛,亦有北海道米豚豬選擇,諗返旅行係札幌市中心食一餐火鍋大概要接近1萬yen/💲500一位,依度最平套餐都只係💲200左右,非常抵食。.餐廳走木系風格,有半開放式吧枱,餐牌設計好有心思,仲會教埋大家點烹煮壽喜燒,落單後見到師傅即刻將和牛切片,非常新鮮。.❀北海道十勝黑毛和牛A5西冷 💲248/130g 💲298/190g配北海道海膽高湯 + 💲58❀北海道十勝黑毛和牛A4霜降 💲218/130g 💲248/190g配壽喜燒.餐廳有多款湯底選擇,而且全部配有蔬菜拼盤及飯/麵/烏冬,壽喜燒除左香煎和牛亦可以倒入壽喜燒汁變成湯底,一舉兩得;最特別係餐廳有提供北海道海膽湯底,非常少見,我地當然要一試。.店員首先要幫我地將湯底嘅海膽融入湯底之中,可見真材實料,期間店員亦開始為我地示範壽喜燒,先將和牛油脂開鑊
銅鑼灣· 高質抵食和牛壽喜燒&海膽鍋
狸小路北海道涮涮鍋、壽喜燒、和牛專門店
📍銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4號舖
➰
配北海道海膽高湯 + 💲58
配壽喜燒
北海道十勝黑毛和牛A4霜降
店員首先要幫我地將湯底嘅海膽融入湯底之中,可見真材實料,期間店員亦開始為我地示範壽喜燒,先將和牛油脂開鑊,放入A4霜降和牛香煎,即刻香氣撲鼻,再倒入壽喜燒汁,最後伴入蛋漿之中入口,和牛油脂感融化係口腔內,非常滿足,推薦必試.
北海道海膽高湯
另一邊箱,海膽高湯已經準備好,放入A5黑毛和牛西冷,輕輕灼熟,原味入口可以品嚐到更為豐腴嘅A5和牛油脂感,更伴有淡淡嘅海膽鮮味,奢華享受。
北海道海膽高湯
最後要讚賞餐廳跟餐的烏冬及拉麵,兩款都非常掛汁,完美吸引湯底及和牛的精華,口感煙韌,同樣令人印象深刻,大家食完和牛要記得試埋,唔好錯過。
➰總結
餐廳主打供應北黑道十勝黑毛和牛,來貨稀有,和牛品質上乘,更有珍貴嘅北海道海膽湯底,以超高性價比價錢供應,不惜功本,提供性價比極高嘅美味,難怪人氣滿座,要品嚐嘅朋友記得要提早預約。
➿➿➿
#狸小路北海道涮涮鍋壽喜燒和牛專門店
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#すき焼